Головна » Бухгалтеру » Консультації » ПДВ, квітень, зміни…
Консультації Новини законодавства

ПДВ, квітень, зміни…

Поділіться з друзями - підтримайте проект

Print Friendly, PDF & Email

На початку 2017 року, як ми вже  повідомляли раніше, введено в дію багато податкових новацій. Експерти Українського Союзу Промисловців і підприємців (УСПП далі по тексту) виділяють декілька найважливіших для бізнесу змін. І всі вони стосуються найскладнішого та суперечливішого податку ПДВ.

Нова редакція ПКУ (закон №1797) – реєстрація в ЄРПН так званих «ризикових» ПН. Правильніше сказати, блокування реєстрації таких ПН, та відновлення такої можливості лише після прийняття податківцями ваших доказів не ризикованості та пояснень. Зараз система вже запрацювала (з 01 квітня) в тестовому режимі, до 01 липня2017 року, тобто поки що без фактичного блокування реєстрації ПН. Але платники вже жаліються, що декому з них реєстраційна квитанція надходить із зауваженнями, стосовно ризикованості: «Документ прийнято Виявлені помилки: Відповідно до п.74.2 ПКУ з 01.04.2017 в тестовому режимі працює система моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків (СМКОР). За результатами опрацювання ПН/РК СМКОР виявлено невідповідність обсягів постачання обсягам придбання по товарах відповідно до УКТЗЕД: 42.22,74.10,8536,8544». Добре, якщо в цьому тестовому режимі буде проведена «робота над помилками» і надалі бізнес страждати не буде.

Змінено порядок застосування штрафів за відсутність реєстрації ПН.

Раніше максимально допустимий строк реєстрації ПН у ПКУ встановлено не було, однак податківці вважали що це 180 календарних днів. Тепер це закріплено, як 365 днів. Проте ДФС має можливість нараховувати штрафи геть по усім ПН та РК, які не було зареєстровано чи зареєстровано із запізненням. Віце-президент УСПП Ю. Довговоз зауважує: «Норми було поточнено таким чином, що це стало проблемою для бізнесу. Тобто ПН, котрі раніше були звільнені від штрафів, з 01.01.2017 р. підпадають під них. Це стосується і тих накладних, котрі були виписані у 2016 році. Тому високим є ризик, що податківці почнуть перевіряти та нараховувати штрафи. Тому важливо переглянути, що не було зареєстровано в минулому році, щоби уникнути санкцій». Якщо при перевірці податкова виявить не виписання та не реєстрацію ПН, то нарахує штраф у розмірі 50% від суми ПДВ. А якщо ви надалі не зареєструєте такі ПН після ППР, то нарахують ще 50% від ПДФ, отже вийде, що доведеться виплатити штраф у сумі 100% від суми «не реєстрованого» ПДВ.

Тут постає питання: що робити тому, в кого ситуація скалася таким чином, що шлях до реєстрації ПН було перекрито саме податковим органом? Багатьом знайома ситуація, коли податкова за місцем реєстрації платника просто із власної «вередливості» перекрила вам шлях до реєстрації ПН. Чому? Причини можуть бути різні: від «ми вважаємо вас бізнесом, що співпрацює із «ненадійними» платниками» до банального тиску, через «недостатнє податкове навантаження» на бізнес. А способи тиснути та підвищувати «податкове навантаження» усім відомі. Від простих бесід «А чому у вас мало робітників? У вас обороти 3-5 млн. грн і всього лише 3-4 робітника??? Мало! Треба 5-7!», до надходження запитів із вимогою надання інформації у визначені терміни і т.п. методи. Тобто складається ситуація, що знову ці люди піддані тиску, тільки тепер цілком законно?

Виникає багато запитань, яким чином тепер податкова буде відносити ПН до «ризикованих». Відповідний наказ вже начебто розроблено та невдовзі буде опубліковано, можливо введення його в дію до кінця квітня. Спеціальна автоматизована система буде відбирати «проблемні» ПН. Підприємство має подати до органу ДФС документи, які підтвердять правильність даних в ПН або РК. За 5 днів спеціальною комісією мають бути розглянуті подані аргументи та прийнято остаточне рішення стосовно блокування чи реєстрації ПН. Далі суперечка може вирішуватись у Суді.

Згідно із наказом Мінфіну під контроль не підпадають:

  • Великі платники, котрі за 2016 рік заплатили більше 5 млн. грн всіх податків (крім митних платежів та ЄСВ)
  • Малі платники, сума на ПДВ рахунку котрих менша ніж 50 тис грн наростаючим підсумком за місяць. Якщо сума більша, то далі вже ПН будуть перевірятись згідно із критеріями ризиковості, а також керівник такого підприємства може бути керівником не більш як 4 таких компаніях.
  • ПН, які виписані на неплатника ПДВ, але без РК на такого контрагента. Якщо ж РК буде виписано на таку ПН, це може стати причиною блокування реєстрації.
  • Підприємства, податкове навантаження на які більше ніж 8% (сума всіх податків за рік, крім митних платежів та ЄСВ, поділений на об’єм постачання за рік, отримують коефіцієнт більший за 0,08)

А податкові, котрі підпадають під критерії ризикованості:

  • Невідповідності в кодах товарів та послуг
  • Податковий кредит сформований більш ніж на 20% за рахунок товарів із спеціального переліку, котрий установить Мінфін. Після цього буде перевірена податкове навантаження. Якщо середньомісячна сплата податків менша за 20% об’єму постачання за місяць (у грошовому виразі), то ПН блокується.
  • Відсутність дозвільних документів на проведення діяльності
  • Керівники підприємства мають судимість по ст.205 (фіктивне підприємництво) та ст.209 (Легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) ККУ.

Поділіться з друзями - підтримайте проект