Новини законодавства

А тим часом в паралельному всесвіті: кількість вакансій в Україні збільшилася на 47%, а мінімалку піднімуть до 5000

Прем’єр повідомив, що кількість вакансій в Україні збільшилася на 47% і це тільки початок, інформує УНІАН.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що кількість вакансій в Україні зросла на 47%.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради в Києві.

“Сьогодні очевидно, що зайнятість населення зростає, відповідно безробіття падає. Кількість вакансій збільшилася на 47%, які ми сьогодні представляємо на ринку праці. І це, хочу підкреслити, тільки початок. 4 мільйони українських громадян вже по січню місяцю отримали вищу заробітну плату (3,2 тисячі гривень – УНІАН) “, – зазначив Гройсман.

У свою чергу віце-прем’єр-міністр Павло Розенко уточнив, що зростання кількості вакансій спостерігається по всій Україні. За його словами, кількість зареєстрованих у Державній службі зайнятості зменшилася на 70 тисяч осіб, тобто з 470 тисяч до 400 тисяч.

Павел Розенко дав інтерв’ю, в якому все дуже обнадійливо. 

В Україні сьогодні не закрите жодне велике підприємство, жодне легальне і серйозне підприємство не оголосило про скорочення свого персоналу. На сьогоднішній день в центрах зайнятості стоїть на обліку приблизно на 60 тис. безробітних менше ніж в лютому 2016 року. Це означає, що всі ці критичні зауваження “як погано, що уряд підняв мінімальну заробітну плату” не справдилися. Тому я думаю, що крок по підвищенню мінімальної заробітної плати абсолютно спрацював, спрацював на користь людей, рівень життя українців буде зростати внаслідок цього кроку, і уряд не буде зупинятися на сумі 3200, а ми будемо поступово підвищувати мінімальну заробітну плату і далі.

А в якій перспективі мінімальна заробітна плата може зрости до 5 000 гривень?

– Я не маю собі дозволяти емоції. Безумовно, я хотів би, щоб уже зараз або з липня, або з наступного півріччя мінімальна заробітна плата була 5 000 гривень. Більше того, скажу, що були розрахунки. І експерти, і керівник, зокрема, Державної фіскальної служби Роман Насіров, робили відповідні розрахунки, що можна було впроваджувати мінімальну заробітну плату в 5 000 грн вже зараз, з 1 січня робити мінімальну заробітну плату не 3200, а 5 000 гривень. Але ми вирішили все-таки перейти на поступовість цього процесу.

Я думаю, що остаточні підсумки такого впливу суттєвого зростання мінімальної заробітної плати на економіку ми будемо мати приблизно в квітні-місяці. Десь от якраз квітень-травень стане тією датою, коли уряд зможе сказати, коли і якими темпами буде в подальшому збільшуватися розмір мінімальної заробітної плати.

На сьогоднішній день ми бачимо лише позитиви від підняття мінімальної заробітної плати. Зокрема ,всі податкові надходження у нас різко зросли, можна сказати, і доходи Державного бюджету порівняно із аналогічним періодом минулого року зросли на 50%, доходи Пенсійного фонду зросли на понад 40% ніж за аналогічний період 2016 року. Місцеві бюджети у нас зросли на 70% ніж в минулому році. А це означає, що всі, і соціальна сфера, і Державний та місцеві бюджети, отримають додатковий ресурс, який може бути використаний, в тому числі, для посилення соціального захисту наших громадян.

Тому я думаю, що після підведення першого підсумку впливу підвищення мінімальної заробітної плати ми оголосимо про подальший план підвищення, але сьогодні я бачу тільки позитив. Жодних негативних прогнозів по запровадженню зарплати 3200 не виправдалося, і ми маємо лише позитивні цифри.

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

2 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

3 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

3 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

3 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

3 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

3 тижні ago