Консультації

Чи може ФОП зняти валюту для особистих потреб?

Валюта для власних потреб підприємця

Відповідно до ст. 2 Закону про валюту ФОПи мають право відкривати рахунки у фінансових установах інших країн.

Водночас кошти за операціями СГ-резидентів, зокрема з експорту товарів (послуг), підлягають зарахуванню на рахунки резидентів у банках України. Граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, здійснених з 5 квітня 2022 року, становлять 90 календарних днів (п. 14-2 Положення НБУ №68). До зазначеної дати граничний строк був 365 календарних днів (п. 21 Положення НБУ №5).

Дохід в іноземній валюті перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу. Датою отримання доходу ФОПа — платника ЄП є дата надходження коштів у грошовій формі (п. 292.5 ПКУ).

Отже, ФОП — платник ЄП ІІІ групи зможе та матиме право вільно користуватися коштами для власних потреб з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності.

Банк не має повноважень перевіряти сплату податків ФОПами й обмежувати зняття коштів з рахунків.

Розрахунок курсової різниці та включення такої курсової різниці до доходу платника єдиного податку не передбачено законодавством.

Також наголосимо, що:

1) при роботі з валютою ФОПу заборонено переказувати кошти з підприємницького валютного рахунку на свій особистий валютний рахунок (абз. 2 п. 113 Положення №5);

2) згідно з п. 109 Положення №5 за поточними рахунками в інвалюті СГ-резидентів (юросіб та ФОПів) здійснюються операції, що не суперечать вимогам законодавства України, включно з операціями з виплати/повернення коштів на відрядження за кордон (пп. 16 п. 109 Положення №5).

Щодо зняття валютної готівки за кордоном може бути дві позиції: смілива й обережна.

За сміливою позицією можна вважати, що зняття валютної готівки з рахунку ФОПа не суперечить законодавству України, а перелік операцій у п. 109 Положення №5 не є вичерпним. Тож з рахунку можна зняти валютну готівку в будь-якій сумі з будь-якою метою.

За обережною позицією можна вважати, що перелік операцій у п. 109 Положення №5 є вичерпним і валютну готівку можна зняти лише на відрядження — див. пп. 16 п. 109 Положення №5. (Позаяк відрядження — це робочі поїздки найманих працівників, то для самого ФОПа поняття «відрядження» є досить умовним.) Тож у цьому разі постає питання про документальне підтвердження такого «відрядження». Знову ж таки, ФОП — платник єдиного податку не зобов’язаний вести облік своїх витрат і підтверджувати їх документально.

Отже, якщо ФОП обирає обережну позицію, він може зняти частину готівки у валюті, яка може бути використана на оплату проживання, транспорту, харчування тощо, а решту валютних коштів продати у час, визначений банком для таких операцій, та почекати, коли зарахується гривня від продажу валюти, і лише тоді розпоряджатися цими коштами.

Наслідки недотримання вимог

Валютний нагляд та застосування заходів впливу за порушення вимог валютного законодавства здійснюються згідно з нормами, врегульованими ст. 11 та 15 Закону про валюту. Отже, за порушення вимог валютного законодавства можуть бути застосовані певні заходи впливу:

— письмове застереження;

— обмеження, зупинення чи припинення здійснення окремих видів валютних операцій;

— штрафні санкції. До фізосіб-підприємців застосовуються заходи впливу у вигляді штрафів, передбачених ст. 162-1 КУпАП, — до 3000 н. м. д. г. (до 51000 грн).

Share
Опубліковано
Buhgalter
Мітки: валюта

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

11 години ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

5 днів ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

5 днів ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

5 днів ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

1 тиждень ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

1 тиждень ago