Новини законодавства

Для дивідендів встановили пільгову ставку ПДФО – 9%

Нагадаємо, що Законом №1797 передбачено  три ставки ПДФО – 5%, 18% та 9%.

За ставкою 9% повинні були оподатковуватися доходи у вигляді дивідендів по акціям й корпоративним правам, нарахованих нерезидентами, ІСІ та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток (оновлений пп. 167.5.4 ПКУ).

Але через технічну помилку, яку виникли під час прийняття Закону №1797-VIII, ця норма не набрала чинності. Нагадаємо, що абз. 2 п. 1 розд. ІІ Закону № 1797 встановлено, що датою набрання чинності для застосування пп. 167.5.4 ПКУ є дата набрання чинності Закону про фінансову поліцію. А цього Закону ще не прийнято. Є тільки зареєстрований законопроект. Саме тому з початку року й діяли старі ставки ПДФО для оподаткування дивідендів.

Усуває цю суперечність Закон від 23.03.2017 р. № 1989-VIII, який вчора був підписаний Президентом України. Ним в абзаці третьому пункту 1 розділу II  Закону №1797 слова та цифри “підпункту 3 пункту 76” виключено. Тобто виключено прив’язку дати набрання чинності ставки ПДФО 9% до прийняття Закону про фінансову поліцію.

Закон №1989 набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та застосовується до податкових періодів, починаючи з 1 січня 2017 року. А отже з цього часу дивіденди по акціях і корпоративних правах, нараховані після 01.01.2017 р. нерезидентами, ІСІ та “єдинниками”, будуть обкладатися ПДФО за ставкою ПДФО 9%.

Оскільки ставка ПДФО для дивідендів у розмірі 9% за Законом №1989 має застосовуватися з 1 січня 2017 року, то юрособам-“єдинникам”, які у І кварталі 2017 року нарахували дивіденди своїм засновникам-фізособам та оподаткували їх ПДФО за ставкою 18%, після набрання чинності Закону №1989 потрібно перерахувати суму ПДФО з таких дивідендів вже за ставкою 9% та відобразити  в формі №1ДФ за 1 квартал 2017 року дивіденди за ставкою 9%.

Ті ж юрособи-“єдинники”, які подадуть або вже подали ф. №1ДФ за І квартал з дивідендами зі ставкою 18%, повинні будуть подати звітну нову форму №1ДФ із відповідними виправленнями (рядок із дивидендами, оподаткованими за ставкою 18%, на видалення, рядок із дивідендами, оподаткованими за ставкою 9%, на додання).

Якщо показати в формі №1ДФ за 1 квартал 2017 року  оподатковані дивіденди не за ставкою 9%,а за ставкою 18%, за якою було оподатковано дивіденди при їх виплаті,  і не внести виправлення до закінчення граничного строку подання цього звіту, то потрібно буде подавати уточнюючу форму №1 ДФ для відображення правильної інформації. А це вже тягне за собою штраф у розмірі 510 грн за кожне таке виправлення.

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

3 дні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

1 тиждень ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

1 тиждень ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

1 тиждень ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

2 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

2 тижні ago