ЛИСТ
   

   від 05.05.2015 р. N 16030/7/99-99-19-07-02-17   

Головним управлінням ДФС в областях та м. Києві
Міжрегіональному головному управлінню ДФС –    Центральному офісу з обслуговування великих платників

Про роз’яснення з питань оподаткування податком на прибуток операцій в іноземній валюті

Державна фіскальна служба України з метою однозначного розуміння питань відображення у податковому обліку операцій з розрахунками в іноземній валюті до 01.01.2015 повідомляє таке.

Оподаткування операцій з розрахунками в іноземній валюті здійснюється згідно з п. 153.1 ст. 153 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у редакції, чинній до 01.01.2015.

Визначення курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти здійснюється відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку. При цьому прибуток (позитивне значення курсових різниць) ураховується у складі доходів платника податку, а збиток (від’ємне значення курсових різниць) ураховується у складі витрат платника податку (підпункт 153.1.3 пункту 153.1 статті 153 Кодексу).

Облік операцій в іноземній валюті регулюється Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 21 “Вплив змін валютних курсів”, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 10.08.2000 N 193 і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.08.2000 за N 515/4736 (далі – П(С)БО N 21).

Пунктом 4 П(С)БО N 21 визначено, що курсова різниця – це різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах.

У податковому обліку позитивне значення курсових різниць, визначене відповідно до п. 153.1.3 п. 153.1 ст. 153 Кодексу, банківською установою включається до складу доходу від операційної діяльності, іншими платниками податку – до складу інших доходів.

Відповідно до положень п. 137.4 ст. 137 Кодексу датою отримання доходів, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, є звітний період, у якому такі доходи визнаються згідно з цією статтею, незалежно від фактичного надходження коштів (метод нарахувань), визначений з урахуванням норм цього пункту та статті 159 цього Кодексу.

Податкові витрати за операціями в іноземній валюті формуються згідно з вимогами пп. “а” пп. 138.10.4 п. 138.10 ст. 138 Кодексу та відносяться до інших операційних витрат, які включаються до складу витрат у періоді, в якому вони були здійснені (п. 138.5 ст. 138 Кодексу).

Тобто визначені за правилами бухгалтерського обліку курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти для цілей оподаткування податком на прибуток визнаються доходами та/або витратами у звітному періоді їх виникнення відповідно до вимог Кодексу.

Враховуючи викладене, зобов’язую начальників головних управлінь ДФС в областях, м. Києві та Міжрегіонального головного управління ДФС – Центрального офісу з обслуговування великих платників довести зазначений лист до відома платників податку і підпорядкованих підрозділів, забезпечити врахування вимог листа при проведенні контрольно-перевірочної роботи та апеляційних процедур та приведення у відповідність власних роз’яснень.

Звертаю увагу начальника Головного управління ДФС у Миколаївській області на недопущення надання податкових консультацій, що суперечать вимогам чинного податкового законодавства. Доручаю терміново відкликати лист Головного управління ДФС у Миколаївській області від 25.02.2014 N 1004/7/14-29-15-02-16 “Про від’ємні курсові різниці”. Про відкликання повідомити платників та підпорядковані підрозділи.

В. о. Голови                         М. В. Мокляк

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

2 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

2 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

2 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

2 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

3 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

3 тижні ago