Консультації

Мати-одиначка порушує трудову дисципліну – можна її звільнити?

Передусім слід зазначити, що звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Так,  звiльнення одинокої матерi за наявностi в неї дiтей вiком до 14 рокiв або дитини-iнвалiда, яка працює за трудовим договором, укладеним на невизначений строк, можливе лише у випадку ліквідації юридичної особи або у разi волевиявлення самої жiнки (звільнення за власним бажанням відповідно до статті 38 КЗпП України) та у разi досягнення згоди сторiн (звiльнення за угодою сторiн відповідно до  пункту 1 статті 36 КЗпП України).

Інших варіантів законодавство не передбачає.

Щодо звільнення працівниці, яка має статус одинокої матері, якщо вона систематично спізнюється на роботу, повідомляємо, що враховуючи наведене вище, названу категорію жінок не можна звільнити як з підстав, передбачених статтями 40 (крім випадку повної ліквідації підприємства) i 41 КЗпП України, так i з інших підстав, за яких трудовий договір розривається з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

Якщо жінка порушує трудову дисципліну, до неї можуть бути застосовані інші заходи дисциплінарного стягнення такі, як догана, але звільняти її забороняється.

Управління праці

Share
Опубліковано
Sunny-J

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

1 день ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

6 днів ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

6 днів ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

6 днів ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

1 тиждень ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

1 тиждень ago