Кадровий облік

Надомна та дистанційна робота: нові форми трудових договорів

Нещодавно Закон № 1213* установив правила гри для надомної та дистанційної роботи. Зокрема, обов’язковість до­тримання письмової форми трудових договорів. Наказом № 913-21 Мінекономіки затвердило типові форми таких договорів. Тож нам є про що поговорити.

Нагадаємо, що характерні особливості надомної та дистанційної роботи визначив Закон № 1213, закріпивши відповідні норми в нових ст. 60 і 60 КЗпП. Основна відмінність полягає в тому, що дистанційна робота — це зазвичай інтелектуальна праця, а надомна робота передбачає фізичну працю.

Важливо не переплутати. Так, роботодавець має право з власної ініціативи наказом увести дистанційну/надомну роботу (без письмового трудового договору):

— на час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника;

— у разі виникнення загрози озброєної агресії та будь-яких надзвичайних ситуацій.

З наказом працівника знайомлять протягом 2 днів із дня його видання, але до введення дистанційної/надомної роботи. Інакше включається вимога про попередження за 2 місяці про зміну істотних умов праці.

Але це винятки з правила. У загальному випадку (якщо йдеться не про введення дистанційної/надомної роботи на період епідемії, пандемії тощо) при укладенні трудового договору про дистанційну або про надомну роботу письмова форма (паперова/електронна) обов’язкова! Типові форми таких договорів затвердило Мінекономіки наказом № 913-21. Він набув чинності з 16.07.2021 р.

Цього вимагає ст. 24 КЗпП.

Таким чином, із зазначеної дати при прийнятті відповідних працівників з ними треба укладати письмові трудові угоди з дотриманням відповідних типових форм.

Рівною мірою це стосується й ФОП-роботодавців, які приймають на роботу дистанційників і надомників. Тобто за такими працівниками замість зразка трудового договору з наказу № 260 беремо вже типові форми з наказу № 913-21.

Щодо раніше прийнятих працівників діють наші колишні рекомендації. У разі потреби в трудові договори з ними треба внести доповнення, зокрема:

— за надомниками закріпити робоче місце, а дистанційників — навпаки, можна «відкріпити»;

— у договорах з дистанційниками прописати, хто забезпечує працівника необхідною технікою та обладнанням;

— визначити, чи поширюється на працівника режим роботи підприємства;

— зазначити час відключення для дистанційних працівників;

— визначити порядок і строки подання звітів про виконану роботу для дистанційників;

— укласти договори про повну матеріальну відповідальність із працівниками, яким передано в користування обладнання і кошти роботодавця, тощо.

Якщо йдеться про працівників ФОП, то достатньо оформити звичайні додаткові угоди до чинних трудових договорів.

Реєструвати в центрі зайнятості їх не треба.

Як і слід було чекати, у затверджених типових договорах якраз-таки і відображені особливості, властиві кожній із форм організації праці. Також у трудових договорах треба визначити умови оплати праці, структуру та складові зарплати, строк і порядок її виплати, права та обов’язки, відповідальність сторін, способи комунікації між працівником і роботодавцем тощо.

Важливо! Укладення письмового трудового договору не відміняє обов’язку роботодавця видати наказ (розпорядження) про прийняття на роботу і подати Повідомлення про прийняття працівника на роботу до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Якщо договір про дистанційну/надомну роботу укладається з працівником, який вже перебуває в трудових відносинах із роботодавцем на умовах іншого режиму роботи, то повідомляти податківців про це не треба.

У такому разі в трудовому договорі пункт 39 типової форми не наводиться, а наводиться тільки пункт 39.

Щодо записів у трудових книжках таких працівників діють загальні вимоги. Зокрема, якщо йдеться про працівника, який приймається на роботу після 10.06.2021 р., то:

— якщо особа надає трудову книжку, роботодавець знайомиться з нею, а потім повертає працівникові;

— якщо громадянин, який приймається на роботу уперше, вимагатиме оформити йому паперову трудову книжку, роботодавець зобов’язаний це зробити не пізніше 5 днів після прийняття на роботу;

— записи про прийняття на роботу, переведення, заохочення та нагородження за успіхи в роботі до паперової трудової книжки роботодавець вносить тільки на вимогу працівника (ст. 48 КЗпП).

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

2 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

3 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

3 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

3 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

3 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

3 тижні ago