На правах реклами

Проблеми з обміном доларів на гривню у 2023 році: причини та роз’яснення

Сьогодні деякі українці стикаються з проблемами у сфері обміну валют. Зокрема йдеться про здачу доларів з метою отримання гривні. Наприклад, обмінні пункти часто відмовляють у трансфері через те, що купюри застарілі або сильно зношені.

Справа в тому, що касири мають сумніви в справжності старих або зіпсованих купюр, мотивуючи це недостатнім їх захистом від підробки. Тому великий ризик, що навіть справжні банкноти можуть забракувати. До речі, доларами можна розраховуватися, наприклад, використовуючи ігрові автомати Ельдорадо, які пропонують оптимальні суми для ставок та чесні правила. Після успішної сесії заробіток можна вивести на електронний рахунок і поміняти на гривні в онлайн-обміннику.

З іншого боку, в Україні діють чіткі правила щодо обміну старих чи зношених банкнот. 10 червня 2023 року НБУ опублікував відповідну заяву. У ньому йдеться про те, що згідно із законом, фінансові установи повинні дотримуватися встановлених вимог щодо таких випадків.

Докладніше про процедуру обміну старих купюр у банку

Зараз американську валюту старого випуску можна поміняти на нові купюри в будь-якому приватному або державному банку України. Але є нюанси: по-перше, гроші мають бути випущені в 1996 році або раніше, а по-друге, доведеться сплатити комісію. Щодо іншого, все залежить від правил НБУ, а також внутрішньої політики установи:

  • Індивідуально, касир може надіслати гроші на експертизу;
  • У різних фінансових структурах відрізняються розміри комісій (іноді доводиться оплачувати до 50% вартості старої купюри).

Іноді банкноти старого випуску не хочуть приймати через неможливість їх перевірки на справжність. Адже 96-го не було таких ефективних засобів захисту умовних одиниць, які є сьогодні. А ще українські банки можуть перевірити історію купюр, щоб уникнути ймовірності відмивання грошей.

Найбільше сумнівів виникає щодо коштів, які мають проколи, дивні плями чи надірваності. Подібні долари одразу відправляють до закордонних експертів. Сама процедура може зайняти чимало часу, але після її закінчення клієнт отримує суму у гривневому еквіваленті або долари меншого номіналу.

Як справи зі зношеними доларами?

Якщо клієнт приносить у банк купюру зі значними ушкодженнями чи зносом, можуть запропонувати процедуру інкасо. Вона має на увазі відправлення принесеної валюти до закордонного партнерського банку. При цьому клієнти можуть самі обирати установу з урахуванням розміру комісії.

Подібну операцію проводять, якщо купюри розірвані або порізані на дві-три частини, а також мають деякі пошкодження захисних елементів та дизайну. Нерідко приймаються банкноти зі зміненим відтінком та локальними забрудненнями. При цьому є можливість поміняти обпалені або зістарені гроші.

Щодо самої процедури, її мають право ініціювати уповноважені банки. При цьому, у них мають бути укладені договори з однією або кількома іноземними фінустановами. А кінцеві виплати, за законом, можливі відразу, або після переведення відшкодування від закордонного партнера.

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Як отримати витяг з єдиного державного реєстру виконавчих проваджень?

Реєстр виконавчих проваджень — це автоматизована платформа, що надає можливість доступу та операцій у електронному…

3 дні ago

Будівельні матеріали: міцний фундамент успішного бізнесу

  В сучасному світі, де конкуренція постійно зростає, важливо мати надійних партнерів та якісні матеріали.…

2 тижні ago

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

1 місяць ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

1 місяць ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

1 місяць ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

1 місяць ago