Кадровий облік

Робота за сумісництвом: працевлаштування, оплата праці, відпустки, лікарняні, звільнення

Що таке робота за сумісництвом

Поняття сумісництва описано у Положенні №43 від 28.06.1993 року. Це можливість людини поєднувати декілька видів діяльності у вільний від основної офіційної роботи час. Кожну зайнятість треба оформити трудовим договором. Можна працювати сумісником в одній компанії або в різних організаціях за бажанням співробітника.

Сумісництво розділяють на два види:

  • внутрішнє — коли працівник поєднує декілька видів діяльності на одному підприємстві;

  • зовнішнє — коли трудові договори укладені з різними організаціями.

Держава дозволяє будь-якому співробітнику працювати за сумісництвом. Обмеження можуть бути накладені через:

  • угоду сторін;

  • пункти колективного договору;

  • законодавчі вимоги.

Треба заздалегідь з’ясувати, у яких випадках сумісництво забороняється на законодавчому рівні:

Законодавчий акт

Обмеження

Постановою №245 п.2

Заборонено працівникам державних підприємств працювати за сумісництвом більше 4 годин. Тільки у вихідні дозволяється працювати весь день. Впродовж місяця сумісництво не має перевищувати половини всього часу.

Постановою №245 п.4

Заборонено поєднувати роботи

керівникам держпідприємств, заступникам керівників, керівникам цехів, підрозділів, лабораторій, їх заступникам.

Згідно Постанові №245 п.3

Керівництво за погодженням профспілки може заборонити сумісництво співробітникам, працюючим на небезпечних ділянках, роботу підвищеної важкості та у складних умовах. При будь-якій діяльності з особливими вимогами до концентрації уваги.

Згідно з ЗУ № 1700-VII від 14.10.2014 р.

Поєднувати трудову діяльність не можуть держслужбовці та працівники місцевого самоврядування.

 

Увага! Суміщення та сумісництво — це принципово різні поняття, які слід розрізняти.

Суміщення і сумісництво: основні відмінності

Суміщення та сумісництво схожі не тільки звучанням слів, але й на правовому рівні. Тому у цих поняттях часто плутаються і робітники, і роботодавці.

Тож суміщення — це виконання співробітником обов’язків іншої посади або професії на своєму підприємстві після основної роботи. Сумісництво — це обіймання посади або виконання трудових завдань у будь-якій організації за бажанням працівника. В обох випадках професійні відносини оформляються трудовим договором. На перший погляд все зрозуміло, але треба розібратись детальніше, бо сплутати поняття дуже просто.

 

Суміщення

Сумісництво

Терміни

Додаткова робота виконується на протязі всього робочого часу у суміщенні з основними вимогами. Наприклад, посада менеджер-консультант передбачає поєднання двох робіт — менеджера та консультанта — одночасно.

Додаткова робота може оформлюватись трудовим договором за наявності офіційної основної. Терміни не регламентуються, вона виконується після основної.

Працевлаштування

Видається наказ про суміщення вакантної та основної посад.

Видається наказ про прийняття на роботу.

Заробітна плата

Доплата за суміщення передбачена ст. 105 КЗпП. Оскільки для вакантної посади зумовлено оклад, на базі цього робиться доплата співробітнику-суміснику. Якщо вакансію відкрито не було, додаткових нарахувань теж не буде.

Зарплата нараховується згідно штатного окладу у звичайному режимі або за кількість відпрацьованих годин.

Облік часу

Не відображається.

Відокремлюється від основного робочого часу.

Тонкощі працевлаштування за сумісництвом

При наймі працівника за сумісництвом він повинен надати наступні документи:

  • оригінал паспорту;

  • оригінал диплому, будь-яке підтвердження набутої професії, пройдення курсів, тощо;

  • під час воєнного стану обов’язково військовий квиток;

  • за необхідністю санітарну медичну книжку;

  • заяву про прийняття на роботу за сумісництвом.

На відміну від працевлаштування на основну роботу, трудова книжка не надається. Запис про додаткову роботу можна зробити на бажання співробітника окремим рядком, спираючись на витяги трудового договору. Він робиться на основному місці роботи.

При внутрішньому сумісництві нові трудові відносини оформляються окремо. В трудовому договорі зазначаються умови роботи: заробітна плата, відпустки, графік та інше.

Увага! Приймати на роботу людину за сумісництвом можна тільки при наявності основного офіційного місця працевлаштування!

Робота за сумісництвом в декретній відпустці та під час вагітності

Згiдно з ч.7 ст. 179 КЗпП жінка має право на роботу за сумісництвом, коли:

  • вона вагітна;

  • доглядає за дитиною віком до 14 років;

  • доглядає дитину-інваліда;

  • опікується дитиною до 14 років;

  • опікується дитиною-інвалідом;

  • доглядає хворого родича, що підтверджено медичними довідками.

У такому разі роботодавець встановлює жінці неповний робочий день або тиждень. Тобто фактично такі ж умови, що при роботі за сумісництвом. Де саме повинна працювати жінка законом не визначено. Тому вона може продовжити трудові відносини з підприємством основної праці або влаштуватись до іншого місця.

Оскільки жінка знаходиться в особливому становищі, її робочий день не може перевищувати 4 годин, а місяць буде складатися тільки з половини встановленого часу.

Робота за сумісництвом на 0,5 ставки

Якщо співробітник працює за основним місцем працевлаштування на півставки, він може влаштуватись додатково на іншу роботу також на півставки.

Що треба врахувати при внутрішньому сумісництві:

  • завести окрему документацію на одного співробітника за різними посадами.

  • присвоїти окремі табельні номери;

  • відокремити в робочому табелі сумісницьку та основну діяльності.

Трудовий договір про роботу за сумісництвом

Трудовий договір про сумісництво майже нічим не відрізняється від звичайного. Співробітник повинен зібрати та надати необхідний пакет документів, крім трудової книжки. Зазвичай це паспорт, документи про освіту, медичні довідки або книжка, воєнний квиток. У кожній компанії перелік може відрізнятися згідно зі сферою діяльності.

Наказ оформляється за ТФ № П-1 на звичайному або спеціальному бланку. У ньому обов’язково зазначаються:

  • пункт сумісництва;

  • графік роботи;

  • строк укладення договору за необхідності;

  • випробувальний термін;

  • нарахування зарплати та авансу.

Оформлення лікарняного для сумісника

Скільки б робочих місць та організацій не поєднував сумісник, на кожному з них він може отримати компенсацію лікарняного. З 06.01.2022 року це стало ще простіше — відомості про тимчасово непрацездатних співробітників з’явились у особистих кабінетах керівництва. Щоб отримати грошову компенсацію при хворобі, працівник повинен звернутися до свого сімейного лікаря та відкрити листок непрацездатності. Цей факт вноситься до єдиної медичної бази, автоматично потрапляючи до кабінетів керівництва.

Але є важливі нюанси відображення е-лікарняного сумісника: тільки у основного роботодавця він вказаний коректно. На додаткових місцях роботи до унікального коду додається порядковий номер копії через крапку. Тоді керівник розуміє, що це е-лікарняний сумісника. Коли приступають до формування заяви-розрахунку, вказувати потрібно тільки цифри до крапки, включаючи тире. Інакше операцію буде відхилено автоматично.

Залежно від причини непрацездатності е-лікарняний стає готовим до сплати:

  • через тиждень після відкриття лікарняного у сімейного лікаря при вагітності та пологах;

  • через тиждень після закриття лікарняного при інших причинах хвороби.

Відпустка для сумісника: як розрахувати

Сумісник нарівні з іншими працівниками має право на відпустки. Це можуть бути основна або додаткові відпочинки. Але їх нарахування відрізняється від стандартної процедури, тому слід ретельніше вивчити питання.

Основна відпустка надається працюючому за сумісництвом на загальних основах. Вона завжди дорівнює 24 дням, може використовуватись частинами або одразу. Але важливо відзначити, що на кожному підприємстві працівник може піти у відпустку у різний час або одночасно. І він не зобов’язаний поєднувати законні відпочинки.

При внутрішньому сумісництві співробітник так само може піти у відпустку двічі, бо він працює за двома різними трудовими договорами. Керівництво не може обмежити відпускні дні. Про скорочення відпочинку можна тільки домовитись, враховуючи інтереси працівника.

Але якщо людина працює за внутрішнім сумісництвом у держорганах або комунальних підприємствах, вона зможе оформити тільки одну основну відпустку, що зазначено у п. 3 постанови № 245. Сумісницька та основна відпустки у такому разі надаються одночасно, а відпускні нараховуються у подвійному обсязі.

Ще один бонус при поєднанні робіт — можливість піти у відпустку навіть якщо не відпрацьовано півроку. Такими привілеями може користуватися тільки сумісник згідно п. 6 ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки. Щоб не виникало конфліктів між працівниками, новий співробітник може надати довідку з основного місця роботи про відпустку, яку він поєднає з наданою на цьому місці роботи. Якщо відпочинок основного працевлаштування виявиться більшим, людина може подовжити сумісний за свій рахунок.

Додаткова відпустка

Сумісник може вимагати додаткову оплачувану відпустку тільки якщо його діяльність проходить у складних або шкідливих умовах. А час, проведений на додатковій роботі, не менше половини встановленого в організації для всього колективу. Тоді відпускні дні будуть нараховані спираючись на відпрацьований період.

На відпустку за ненормований графік сумісник претендувати не може, бо її не надають співробітникам з неповним робочим днем.

Нарахування відпускних

Відпускні суміснику нараховуються за тією ж схемою, як звичайному працівнику. Це прописано у Порядку № 100. Тільки при внутрішньому сумісництві нарахування буде подвійним, бо людина працює за двома або більше договорами.

Сума розраховується на основі:

  • виплат за останній календарний рік. Якщо відпрацьовано менше року, враховують фактичний час;

  • виплат, які впливають на формування заробітної плати.

Розберемо декілька прикладів.

Співробітник почав роботу з 17.01.2022 з оплатою в ¼ ставки (розмір 4500 грн). З 06.06.2022 він хоче піти у оплачувану відпустку на 24 дні.

З 17.01.2022 р. до 01.06.2022 р. працівнику нараховано всього:

  • за січень 620 грн;

  • з лютого до травня по 4500 грн.

Для розрахунку беруть до уваги тільки відпрацьовані дні з лютого до травня, не враховуючи січневу зарплату.

Розраховуємо заробітну плату за день:

4500 : (120 – 5) = 39,13 грн

У цьому випадку 120 — це дні у періоді розрахунку, а 5 — це державні святкові, неробочі дні.

Відповідно сума відпускних буде дорівнювати:

39,13 * 24 = 939,12 грн

Або інша ситуація: співробітник працює за сумісництвом 10 днів у місяць. З 15.06.2022 він йде у відпустку на 14 днів.

У період з червня 2021 до травня 2022 року працівнику було виплачено 23 160 грн. Розраховуємо денну плату:

23 160 : (365 – 11) = 65,42 грн

Знов таки, 365 — це кількість днів у році, 11 — кількість державних святкових або вихідних.

Тож суміснику повинні перерахувати:

65,42 * 14 = 915,88 грн

Якщо людина вирішила звільнитися до використання відпустки, грошову компенсацію у сумі 915,88 грн їй повинні виплатити при остаточному розрахунку.

Звільнення сумісника

Трудовий договір із сумісником розривається на загальних підставах. Але є особливі причини, які стосуються тільки людей, поєднуючих декілька місць роботи:

  • завершення терміну договору;

  • якщо співробітник не працює на основній роботі або втрачає її;

  • якщо посаду займає співробітник в якості постійного робочого місця.

Тоді роботодавець має право розірвати робочі стосунки без попередження, компенсації та погодження профспілки.

 
Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Як отримати витяг з єдиного державного реєстру виконавчих проваджень?

Реєстр виконавчих проваджень — це автоматизована платформа, що надає можливість доступу та операцій у електронному…

7 години ago

Будівельні матеріали: міцний фундамент успішного бізнесу

  В сучасному світі, де конкуренція постійно зростає, важливо мати надійних партнерів та якісні матеріали.…

2 тижні ago

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

1 місяць ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

1 місяць ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

1 місяць ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

1 місяць ago