Консультації

Що робити, якщо ЄСВ сплачено на рахунок єдиного податку

Є два варіанти самовиправлення:

1) написати податківцям заяву на повернення;

2) залишити переплату з єдиного податку. За наступні місяці або за єдиноподатковою декларацією відповідно можна буде не платити єдиного податку.

Переплата автоматично буде направлена на погашення поточних зобов’язань з єдиного податку.

ЄСВ в обох варіантах доведеться сплатити наново — уже на правильний рахунок.

Повернення

Тут відразу виникає запитання: чому просто не написати заяву податківцям, щоб вони перекинули сплачені «не туди» кошти на рахунок для сплати ЄСВ. Не вийде . Річ ось у чому.

Механізм повернення в тому числі сплаченого «не туди» ЄСВ регулюється Порядком № 6*. Наш випадок бачимо в п.п. 3 п. 5 цього Порядку: «помилкова сплата сум єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій на рахунок з обліку доходів бюджету».

* Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затверджений наказом Мінфіну від 16.01.2016 р. № 6.

І «лікується» він таким чином:

— платником подається заява до органу доходів і зборів за місцем обліку помилково сплачених коштів у довільній формі із зазначенням суми та напряму повернення;

— помилково сплачені підлягають поверненню з урахуванням положень ст. 43 ПКУ.

У свою чергу, ст. 43 ПКУ (а конкретно, п. 43.4 ПКУ) говорить про те, що напрям повернення можна обрати з таких варіантів:

— на поточний рахунок платника податків в установі банку або у готівковій формі за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку;

— на єдиний рахунок (у разі його використання);

— на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету.

Але тільки ось зобов’язання зі сплати ЄСВ не є грошовим зобов’язанням у розумінні ПКУ, а борг з ЄСВ не є податковим боргом з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Податківці говорили про це в консультації в категорії 129.04 ЗІР. З 01.01.2021 р. ця консультація перекочувала в розряд не діючих, але логіка від цього не змінюється.

Тож можна або повернути, або зарахувати в рахунок інших контрольованих податківцями зобов’язань, але не в рахунок ЄСВ.

Далі. Те, що заява подається в довільній формі, — уже прозвучало. Але як її подати? Можна як (1) у паперовій формі особисто або уповноваженою на це особою або надіслати таку заяву поштою, так і (2) в електронній формі (п. 1 розд. ІІ Порядку № 60**). На останньому способі подання заяви зупинимося детальніше.

** Порядок інформаційної взаємодії Державної фіскальної служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затверджений наказом Мінфіну від 11.02.2019 р. № 60.

В електронній формі заява подається через Електронний кабінет*** (вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється з використанням електронного підпису, отриманого в будь-якого Кваліфікованого постачальника електронних довірчих послуг).

*** Див. cabinet.tax.gov.ua, а також на офіційному вебпорталі ДПС.

Податківці підтверджують можливість платників дистанційно в режимі 24/7 подати заяву на повернення коштів у «три кліки» через сервіс «Е-повернення». Для цього в приватній частині Електронного кабінету платник формує заяву:

— у головному меню в розділі «Введення звітності» за ідентифікатором форми під кодом J1302001 — для юросіб і кодом F1302001 — для фізосіб;

Причому сформувати заяви з кодом J/F1302001 можна також у розділі «Заяви, запити для отримання інформації», який прямо відсилає до розділу «Введення звітності».

— або в довільній формі через меню «Листування з ДПС». До речі, раніше (п. 421.2 ПКУ) тільки через це меню й можна було подати заяву в електронній формі.

У пропонованій формі заяви з кодом J/F1302001 необхідно заповнити відповідні поля електронного документа, підписати і відправити. При цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично.

Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перерахований до бюджету. Для цього у вкладці «Додатки» обираємо опцію «Додати» документ довільного формату (J/F1360102) і заповнюємо обов’язкові поля форми.

Але і це ще не все. Заява в електронній формі може бути також подана платником податків засобами програмного забезпечення ІТС «Єдине вікно подання електронної звітності»****.

**** opz.org.ua/

Повторна сплата ЄСВ

Повернення коштів, про яке ми говорили вище, — справа не швидка. Відповідно якщо строки сплати ЄСВ підтискають — заплатіть його, не чекаючи повернення вам коштів. Адже наші доблесні податківці наполегливо твердять, що сплата ЄСВ на помилковий рахунок = недоїмка  (див., зокрема, лист ДФСУ від 05.09.2018 р. № 3852/6/99-99-13-02-01-15/ІПК).

Від штрафу і пені за несвоєчасну сплату вас убереже штрафний мораторій з пп. 911.1 та 911.2 розд. VIII Закону про ЄСВ. А ось від адмінштрафу за ст. 1651 КУпАП (680 — 1360 грн) цей мораторій захисту не дає.

Є позитивна судова практика, що перерахування ЄСВ не на той рахунок, але в строк, установлений законом, — це всього лише технічна помилка, яка повинна кваліфікуватися як дія, хоча і помилкова. У той час як карається саме бездіяльність. Але навіщо доводити справу до суду.

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

2 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

2 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

2 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

2 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

3 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

3 тижні ago