Категорія: Консультації

Співробітники-інваліди: порядок нарахування ЄСВ

Згідно зі ст. 8 Закону про ЄСВ, для доходів інвалідів встановлено спеціальні ставки ЄСВ, які не залежать від групи інвалідності, тобто вони застосовуються щодо будь-яких осіб, які є інвалідами.

ЄСВ для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, встановлюється у розмірі 8,41% визначеної п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів. Отже, спеціальна ставка встановлена для доходів у вигляді зарплати та винагороди за договором ЦПХ, лікарняних та допомоги по вагітності та пологах.

ЄСВ для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС, у яких кількість інвалідів становить не менш як 50% загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці, встановлюється у розмірі 5,3% визначеної п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ.

ЄСВ для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, у яких кількість інвалідів становить не менш як 50% загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці, встановлюється у розмірі 5,5% визначеної п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів.

Для найманих працівників — інвалідів, які працюють на підприємствах УТОГ, УТОС, єдиний внесок встановлюється у розмірі 2,85% визначеної п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ. Для решти інвалідів ставка ЄСВ, який утримується з їх доходів, є такою ж самою, як для решти працівників, а саме — 3,6%.

У додатку 4 такі спеціальні ставки зазначено в таблиці 1 в рядках 2.1.4 — 2.1.6, 2.2.2, 2.3.2 — 2.3.4, 2.4.2 — 2.4.4 (в цих рядках відображаються доходи, на які нараховується ЄСВ за спеціальними ставками) та в рядках 3.1.4 — 3.1.6, 3.2.2, 3.3.2 — 3.3.4, 3.4.2 — 3.4.4 (в цих рядках відображаються суми ЄСВ, нараховані за спеціальними ставками).

Share
Опубліковано
Buhgalter
Мітки: ЄСВ

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

2 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

3 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

3 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

3 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

3 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

3 тижні ago