Свіжий лист від ДФС: приклади заповнення звіту з ЄСВ для ФОПів від ДФС

ДФСУ у листі від 24.01.2019 р. №2265/7/99-99-13-02-01-1 надала роз’яснення, щодо порядку заповнення Звіту з ЄСВ за 2018 рік для фізосіб-підприємців та самозайнятих осіб.

На що слід звернути увагу ФОП на загальній системі.

Відомо, що з 01.01.2018 р. підприємці на загальній системі оподаткування сплачують ЄСВ частками – такими собі авансовими платежами щоквартально. При цьому база нарахування ЄСВ визначається ними на підставі даних про чистий дохід (позитивну різницю між доходами та витратами) Книги обліку. Але за місяці, у яких чистого доходу не було, все рівно треба було сплатити ЄСВ у розмірі не нижче мінімального страхового внеску (база нарахування визначалась ФОП самостійно, в діапазоні від 1 до 15 мінімальних зарплат).

Але алгоритм заповнення графи 4 Таблиці 1 річного Звіту з ЄСВ (визначення місячної суми бази нарахування ЄСВ) дещо інший. І у багатьох ФОП на загальній системі виникло питання, що робити із цією різницею? Як розраховуватись із бюджетом з ЄСВ і чи не буде штрафів в разі недоплати авансових внесків?

У цьому листі податківці відповіли, що фізособи-«загальники» за підсумками звітування з ЄСВ за 2018 рік мають провести остаточний розрахунок з ЄСВ з урахуванням вже сплачених сум протягом року до 10 лютого 2019 р. включно.

Тобто, виходить, що жодних штрафів не буде, якщо сплатити різницю між авансовими платежами та сумою ЄСВ, визначеною у Звіті, у зазначені строки. Хоча норми про такий остаточний розрахунок у Законі про ЄСВ вже немає. Таким чином, податківці у своєму листі висновок зробили без посилання на нормативну базу. Будемо сподіватися, що ДФСУ не передумає.

Приклади заповнення Звіту з ЄСВ

У додатках до вказаного листа наведено приклади заповнення звіту з ЄСВ для «єдинників», в т.ч. для створених протягом 2018 року, для «загальників», які отримували та не отримували доходи, для тих ФОПів, які переходили з єдиного податку на загальну систему та навпаки.

Звертаємо увагу! За прикладами від ДФС графа 3 має бути обов’язково заповнена фізособами-«єдинниками» та не може бути менше 3723 грн, а от при неотриманні доходу на загальній системі у цій графі зазначається – 0 грн. До цього в таких звітах пусті рядки (графи) ті, хто надавав їх на папері, просто прокреслювали, а ті, хто подавав в електронному вигляді – залишали незаповненими. Однак на сьогодні у всіх оприлюднених прикладах складання Звіту податківці такий нуль зазначали. 

У титульному листі у графі «Період перебування» слід вказувати повні дати перебування на відповідній системі. . В полі “Початок періоду” завжди має бути зазначене 01 число місяця, а в полі “Кінець періоду” відзначається останній календарний день місяця. На цьому наголошували й фахівці ПФУ. 

Граничний термін подання Звіту з ЄСВ за 2018 рік – 11 лютого 2019 року

Тому, хто заповнював по-іншому Звіт з ЄСВ та вже подав його до ДФС, радимо перездати поки є час. Адже звіт із помилками не вважається поданим та інформація про доходи з нього не потрапить до реєстру застрахованих осіб та не буде зарахована до страхового стажу. 

З іншого боку, прийняття або неприйняття Звіту – це функції ДФС. Якщо ви вже подали такий звіт до появи роз’яснень (на початку січня) і жодних зауважень від податківців до вас не надійшло, перездавати його чи ні, вирішувати вам. 

Share
Опубліковано
Buhgalter
Мітки: ЄСВ ФОПФОП

Recent Posts

Будівельні матеріали: міцний фундамент успішного бізнесу

  В сучасному світі, де конкуренція постійно зростає, важливо мати надійних партнерів та якісні матеріали.…

23 години ago

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

3 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

4 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

4 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

4 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

4 тижні ago