Ініціативи законотворців

Трирічні «податкові канікули» пропонують для новостворених самозайнятих осіб

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2150 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо надання пільг в оподаткуванні доходів, отриманих самозайнятими особами у сфері послуг».

Ціллю законопроекту є запровадження економічно стимулюючого механізму одноразового звільнення строком на три роки від оподаткування новостворюваних (зареєстрованих безробітних) самозайнятих осіб для здійснення ними підприємницької діяльності у сфері послуг після їх взяття на облік органами фіскальної служби.

Законопроект передбачає запровадження так званих податкових канікул на строк три роки для самозайнятих осіб для здійснення ними підприємницької діяльності у сфері послуг, яка має значний і нерозкритий потенціал зайнятості населення.

На думку авторів документа, це дасть можливість і реальний економічний шанс багатьом людям в Україні вийти зі скрути і змінити своє життя, забезпечувати себе і свої родини, працюючи в умовах трирічних «податкових канікул» самозайнятими особами за фахом і уподобанням у сфері послуг.

Пропонується доповнити ПКУ ст.177-1 наступного змісту:

«Стаття 177-1. Оподаткування доходів, отриманих самозайнятою особою від провадження господарської діяльності у сфері послуг

177-1.1. Самозайняті особи, які зареєстровані безробітними у відповідності до вимог закону, провадять підприємницьку діяльність у сфері послуг та стали на облік в контролюючому органі в порядку, передбаченому статтею 65 цього Кодексу, звільняються від оподаткування, ведення обліку доходів і витрат та подання податкової звітності строком на три роки з дня взяття їх на такий облік. Повторне звільнення від оподаткування, ведення обліку доходів і витрат та подання податкової звітності відносно однієї й тієї ж особи – не здійснюється.

177-1.2. Фізичній особі, яка зареєстрована безробітними у відповідності до вимог закону, та має намір провадити підприємницьку діяльність у сфері послуг право на звільнення від оподаткування, ведення обліку доходів і витрат та подання податкової звітності строком на три роки надається одноразово після першого взяття на облік у контролюючому органі.

177-1.3. Самозайняті особи, які стали на облік в контролюючому органі в порядку, передбаченому цим Кодексом та провадять підприємницьку діяльність у сфері послуг через три роки з дня взяття їх на облік, у разі подальшого провадження ними підприємницької діяльності переходять на одну із діючих систем оподаткування і оподатковуються у порядку, встановленому цим Кодексом.».

Share
Опубліковано
Sunny-J

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

2 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

3 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

3 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

3 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

4 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

4 тижні ago