Кадровий облік

Трудові та податкові аспекти прийому на роботу працівника-інваліда

Відповідно до ст. 17 Закону про захист інвалідів з метою реалізації творчих і виробничих здібностей інвалідів та з урахуванням індивідуальних програм реабілітації їм забезпечується право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом.

Відповідно до ст. 172 КЗпП у випадках, передбачених законодавством, на власника або уповноважений ним орган покладається обов’язок організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування інвалідів відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці. Залучення інвалідів до надурочних робіт та робіт у нічний час без їх згоди не допускається (ст. 55, 63 КЗпП).

Якщо працівник-інвалід бажає працювати неповний робочий час, то роботодавець має встановити відповідний графік його робочого часу.

Зверніть увагу! Тривалість щорічної відпустки працівника-інваліда ІІІ групи становить 26 к. д. відповідно до ст. 6 Закону про відпустки.

ЄСВ. Відповідно до частини 13 ст. 8 Закону про ЄСВ для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, ЄСВ нараховується у розмірі 8,41% на суми нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які згідно п. 1 частини 1 ст. 7 цього Закону включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» для працюючих інвалідів.

Підставою для застосування цього розміру ЄСВ є завірена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності (п. 7 розд. III Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. №449).

Тож для підтвердження статусу працівника-інваліда підприємству потрібно мати копію довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії.

Зверніть увагу! ЄСВ нараховується в межах максимальної величини доходу для нарахування ЄСВ відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону про ЄСВ.

З 01.01.2016 р. максимальна величина доходу для нарахування ЄСВ становить 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (п. 4 ч.1 ст. 1 Закону про ЄСВ).

ПДФО та військовий збір. Наразі ніяких особливих правил розділом IV ПКУ для оподаткування зарплати працівника-інваліда III групи, який отримує пенсію, не встановлено.

Тож відповідно до п. 164.6 ПКУ у 2016 році базою для оподаткування ПДФО зарплати є нарахована зарплата зменшена на суму ПСП у випадках її застосування.

Тож, якщо працівнику буде нараховуватися зарплата, яка менше граничного її розміру для застосвування ПСП (у 2016 році -1930 грн), то її слід зменшити на відповідний розмір.

Відповідно до пп. «ґ» пп. 169.1.3 ПКУ на ПСП у розмірі 150% від загального розміру ПСП мають право працівники-інваліди І та ІІ групи. Отже, працівник-інвалід ІІІ групи має право на ПСП на загальній підставі у розмірі 50% прожиткового мінімуму працездатних осіб відповідно до п. 169.1.1 ПКУ (у 2016 році – 689 грн). Таке право за ним зберігається, навіть при отриманні пенсії, оскільки перелік умов та доходів, при наявності яких працівник не має право на ПСП, не містить доходу у вигляді пенсії або грошового забезпечення інваліда.

З 01.01.2016 р. ставку ПДФО для оподаткування зарплати слід застосовувати у розмірі 18%. Також не слід забувати й про утримання військового збору із суми нарахованої зарплати. Ставка військового збору становить 1,5%, при об’єктом оподаткування військовим збором є нараховані доходи, які перелічено у ст. 163 ПКУ (п. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), тобто, зокрема, сума зарплати працівника.

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

3 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

3 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

3 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

3 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

4 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

4 тижні ago