Ініціативи законотворців

Уникнення подвійного оподаткування: ФОП, він же найманий працівник – сплата ЄСВ

До ВРУ подано Законопроект, покликаний виправити несправедливість із подвійного оподаткування, під котре підпадають ФОП, які до того ж є найманими працівниками.

Зареєстровано Законопроект 2190-1 з метою відновлення прав та законних економічних та соціальних інтересів фізичних осіб – підприємців, а також удосконалення норм чинного законодавства України щодо нарахування та сплати ЄСВ, зняття соціальної напруги у бізнес середовищі.

“Сьогодні ми маємо ситуацію коли особа, маючи основне місце роботи, у випадку його реєстрації підприємцем та створення власного бізнесу, підпадає, по суті, під подвійне оподаткування ЄСВ (за основним та неосновним місцем роботи), хоча в результаті не отримує соціальні гарантії у подвійному розмірі. Ця проблема також потребує чіткого законодавчого визначення.”, – говориться в поданні до Законопроекту.

Законопроектом пропонується чітко регламентувати, шляхом доповнення частиною 5 статтю 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що фізичні особи-підприємці, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони працюють відповідно до закону за трудовим договором та отримують за основним місцем роботи та/або роботи за сумісництвом заробітну плату у загальному розмірі не менше гарантованої державою мінімальної заробітної плати, встановленої Законом України Про державний бюджет України на відповідний рік.

Також Законопроект пропонує врегулювати на користь платників ситуацію із “спячими” ФОП

Регламентується право контролюючих органів (зокрема державної фіскальної служби), у разі виявлення, що ФОП не здійснює господарську діяльність та не сплачує податки і збори більше ніж 6 (шість) місяців, звернутися до державного реєстратора із заявою про припинення господарської діяльності такого ФОП. При цьому контролюючий орган повідомляє такого ФОП письмово про намір звернутися до державного реєстратора за 30 днів до такого звернення.

І саме головне – законопроектом передбачено списання нарахованої, але не сплаченої пені, нарахованої на суму недоїмки по сплаті ЄСВ, в період від 01 січня 2017 року до моменту вступу в силу законопроекту, у разі його прийняття.

Share
Опубліковано
Sunny-J

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

2 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

2 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

2 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

2 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

3 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

3 тижні ago