На правах реклами

Як вибрати справжній чай пуер

Пуер – це особливий чай. На відміну від звичних для нас чорних чи зелених сортів, цей напій з часом не втрачає своїх властивостей, а стає більш смачнішим та дорожчим. Батьківщиною пуера, як і інших листових чаїв, є Китай – там цей напій з’явився три тисячі років тому. А згодом пуер скуштували та полюбили за тисячі кілометрів від Піднебесної: у Франції, Німеччині, інших країнах. З’явився пуер і в Україні, проте знайти справжній витриманий чай не така вже проста справа, але за допомоги досвідчених людей цілком реальна.

Не просто витриманий чай: що таке пуер?

«Відпочивати» на поличці 15-20 років і ставати тільки краще пуер може завдяки особливій технології виготовлення, що майже не змінилася за сотні років. Пуер – чай з категорії постферментованих. Листя спочатку збирають з кущів, злегка обробляють (як зелений чай), а потім піддають мікробній ферментації. В результаті виходить унікальний за своїми смако-ароматичними властивостями чай.

Пуер, або «пуерча» – це чай з Пуеру, місцевості в китайській провінції Юньнань. Там на високогірних схилах збереглися чайні плантації, що входять до національного надбання КНР, адже на них, як і століття тому, вирощують чай пуер.

Шу та Шен – два типи пуерів

Здавалася б, що може бути складного: хочу спробувати пуер, шукаю та купую. Насправді, коли мова заходить за пуери, слід акцентувати, про який саме напій йдеться. Справа в тому, що сьогодні є два типи чаїв – Шен пуер та Шу пуер. Ці напої відрізняються за технологією виготовлення.

Шен пуер – витримана класика

Шен, або витриманий, зелений пуер виробляється за традиційною технологією:

  • листя сушиться на відкритому повітрі;
  • пропарюється;
  • листочки скручуються;
  • знову підсушуються.

В результаті виходить чайний напівфабрикат – «маоча», який пресують у форми та відправляють дозрівати. Шен пуер перед тим, як виходить у продаж, дозріває мінімум 3 роки. Витриманий чай має вишуканий фруктовий смак з нотами чорносливу та горіхів, який з часом стає більш насиченим та глибоким.

Шу пуер – молодий та зухвалий

Революція у виробництві пуерів сталася в 70-х роках минулого сторіччя, коли була запроваджена нова технологія прискореної ферментації. З’явився новий чай – Шу пуер. Від класичного способу виготовлення відрізняється тим, що чайне листя згортають у величезні купи, які поливають водою, закривають та нагрівають – процес триває 45 днів. На виході отримають сильноферментований чай – пуер Шу. Виготовлення пуеру триває 1,5 місяці замість трьох років. За смаком та кольором такий напій відрізняється від класичного витриманого пуеру: Шен світлий, м’який, а Шу ближче до чорних сортів. Більше про виготовлення та особливості Шу пуерів можна дізнатися на спеціалізованому сайті https://newtea.ua/uk/chay/chay-puer/vid-shu-pu-er.

Ознаки «правильного» пуеру

Тепер, приступаючи до пошуків справжнього пуеру, ви вже знаєте, що існує два типи цього чаю. Якщо хочете спробувати витриманий чай, то це тільки Шени. Вартість пуеру залежить від його віку: чим старший, тим дорожчий. Починати знайомство можна з чаю 3-5-річної витримки, «золота середина» –  10-річний пуер, а 20-25-річні млинчики – то вже колекційний чай, мрія поціновувачів цього напою.

Як виглядає оригінальній пуер:

  1. Упаковка: обов’язковим є маркування з кодом чайної фабрики, сортом пуеру, роком збору чаю.
  2. Форма: традиційно пуер пресується у точі, млинці, цеглинки. Сухі чаїнки настільки щільно прилягають одна до одної, що для того, щоб відділити шматочок заварки, потрібно скористатись спеціальним ножем або шилом. В упаковці не має бути ламаних гілочок, сміття.
  3. Аромат: насичений чайний, шени пахнуть фруктами, а шу має характерний землистий аромат, але без сирості чи плісняви.

Купувати пуер краще в спеціалізованих магазинах, де знаються на гарних чаях. Це може бути звичайна чайна лавка або інтренет-магазин, на кшталт New Tea: https://newtea.ua/uk/chay/puer. Авжеж, оригінальний пуер коштує в рази дорожче чорного чаю з супермаркету, але він насправді того вартий.

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Епіцентр відкриває новий торгово-розважальний центр в Обухові

Перший торговий об’єкт мережі Епіцентр в Обухові Київської області відкриється вже 20 вересня на вулиці…

4 тижні ago

З 1 жовтня змінюються правила карткових переказів. Нова ера прозорості від Національного банку України

З 1 жовтня 2025 року в Україні запрацюють нові правила здійснення карткових операцій. Національний банк…

4 тижні ago

Розподілена генерація в Україні: нові правила, фінансування та спрощення процедур

Стійкість та безперервність енергопостачання сьогодні є ключовими факторами для функціонування економіки та захисту інтересів бізнесу…

1 місяць ago

Як обміняти Bitcoin (BTC) на українські гривні (UAH) з комп’ютера і телефону

Отримати Bitcoin можна різними способами, починаючи від купівлі через спеціалізовані сервіси (біржі, обмінники, Р2Р-платформи), закінчуючи…

1 місяць ago

Лист Мінекономіки від 19.08.2025 №4701-05/55169-09

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ, ДОВКІЛЛЯ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ Мінекономіки вул. М. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008,…

2 місяці ago

ПРРО від hutko – автоматизація бізнесу під сучасні реалії

Фіскалізація будь-яких платежів у наш час є важливою складовою бізнесу та відповідності законодавству України. Якщо…

2 місяці ago