Пуер – це особливий чай. На відміну від звичних для нас чорних чи зелених сортів, цей напій з часом не втрачає своїх властивостей, а стає більш смачнішим та дорожчим. Батьківщиною пуера, як і інших листових чаїв, є Китай – там цей напій з’явився три тисячі років тому. А згодом пуер скуштували та полюбили за тисячі кілометрів від Піднебесної: у Франції, Німеччині, інших країнах. З’явився пуер і в Україні, проте знайти справжній витриманий чай не така вже проста справа, але за допомоги досвідчених людей цілком реальна.
«Відпочивати» на поличці 15-20 років і ставати тільки краще пуер може завдяки особливій технології виготовлення, що майже не змінилася за сотні років. Пуер – чай з категорії постферментованих. Листя спочатку збирають з кущів, злегка обробляють (як зелений чай), а потім піддають мікробній ферментації. В результаті виходить унікальний за своїми смако-ароматичними властивостями чай.
Пуер, або «пуерча» – це чай з Пуеру, місцевості в китайській провінції Юньнань. Там на високогірних схилах збереглися чайні плантації, що входять до національного надбання КНР, адже на них, як і століття тому, вирощують чай пуер.
Здавалася б, що може бути складного: хочу спробувати пуер, шукаю та купую. Насправді, коли мова заходить за пуери, слід акцентувати, про який саме напій йдеться. Справа в тому, що сьогодні є два типи чаїв – Шен пуер та Шу пуер. Ці напої відрізняються за технологією виготовлення.
Шен, або витриманий, зелений пуер виробляється за традиційною технологією:
В результаті виходить чайний напівфабрикат – «маоча», який пресують у форми та відправляють дозрівати. Шен пуер перед тим, як виходить у продаж, дозріває мінімум 3 роки. Витриманий чай має вишуканий фруктовий смак з нотами чорносливу та горіхів, який з часом стає більш насиченим та глибоким.
Революція у виробництві пуерів сталася в 70-х роках минулого сторіччя, коли була запроваджена нова технологія прискореної ферментації. З’явився новий чай – Шу пуер. Від класичного способу виготовлення відрізняється тим, що чайне листя згортають у величезні купи, які поливають водою, закривають та нагрівають – процес триває 45 днів. На виході отримають сильноферментований чай – пуер Шу. Виготовлення пуеру триває 1,5 місяці замість трьох років. За смаком та кольором такий напій відрізняється від класичного витриманого пуеру: Шен світлий, м’який, а Шу ближче до чорних сортів. Більше про виготовлення та особливості Шу пуерів можна дізнатися на спеціалізованому сайті https://newtea.ua/uk/chay/chay-puer/vid-shu-pu-er.
Тепер, приступаючи до пошуків справжнього пуеру, ви вже знаєте, що існує два типи цього чаю. Якщо хочете спробувати витриманий чай, то це тільки Шени. Вартість пуеру залежить від його віку: чим старший, тим дорожчий. Починати знайомство можна з чаю 3-5-річної витримки, «золота середина» – 10-річний пуер, а 20-25-річні млинчики – то вже колекційний чай, мрія поціновувачів цього напою.
Як виглядає оригінальній пуер:
Купувати пуер краще в спеціалізованих магазинах, де знаються на гарних чаях. Це може бути звичайна чайна лавка або інтренет-магазин, на кшталт New Tea: https://newtea.ua/uk/chay/puer. Авжеж, оригінальний пуер коштує в рази дорожче чорного чаю з супермаркету, але він насправді того вартий.
В сучасному світі, де конкуренція постійно зростає, важливо мати надійних партнерів та якісні матеріали.…
Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…
Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…
За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…
Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…
Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…