Категорія: Консультації

Як заповнити графи 4 – 13 ПН, складеної на суму безкоштовної поставки товарів / послуг

Податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов’язань продавця за формою та в порядку, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 N 957, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13.10.2014 за N 1235/26012, із змінами і доповненнями (далі – Порядок N 957).

У зв’язку із прийняттям Закону України від 16 липня 2015 року N 643-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість” (далі – Закон N 643) з переліку обов’язкових виключено деякі реквізити податкової накладної.

До внесення відповідних змін до форм податкової накладної / розрахунку коригування, в частині виключення з них реквізитів, які не передбачені новою редакцією п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), а також реквізитів, які втратили актуальність у зв’язку із запровадженням системи електронного адміністрування податку на додану вартість, податкова накладна складаються за формою, встановленою Порядком N 957, але з урахуванням норм Закону N 643.

Пунктом 20 Порядку N 957 визначено, що у разі якщо база оподаткування визначається відповідно до п. 188.1 ст. 188 ПКУ виходячи із ціни придбання товарів/послуг, собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг або балансової (залишкової) вартості необоротних активів, тобто ціна придбання / собівартість / балансова (залишкова) вартість перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання, постачальник (продавець) складає дві податкові накладні:

одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання,

іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання / собівартості / балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною.

У податковій накладній, яка складена на суму такого перевищення, робиться позначка відповідно до п. 9 Порядку N 957 (15 – складена на суму перевищення ціни придбання товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання; 17 – складена на суму перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання; 16 – складена на суму перевищення балансової (залишкової) вартості необоротних активів над фактичною ціною їх постачання).

Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для заповнення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

Отже при безоплатному постачанні товарів/послуг продавець складає дві податкові накладні:

одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, яка дорівнює нулю,

іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання / собівартості / балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною.

Згідно з п. 15 Порядку N 957 до розділу I податкової накладної вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:

до графи 4 – код товару згідно з УКТ ЗЕД;

до граф 5.1, 5.2 – одиниця виміру товарів/послуг;

до графи 6 – кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг;

до графи 7 – ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість ;

до графи 8 – база оподаткування товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за основною ставкою;

до графи 9 – база оподаткування товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків;

до графи 10 – база оподаткування при здійсненні операцій на митній території України з постачання товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за нульовою ставкою (згідно з ПКУ);

до графи 11 – база оподаткування при здійсненні експортних операцій, які підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за нульовою ставкою (пп. 195.1.1 п. 195.1 ст. 195 ПКУ);

до графи 12 – база оподаткування товарів/послуг, які звільнені від оподаткування відповідно до ст. 197, підрозд. 2 розд. XX ПКУ та міжнародних договорів (угод);

до графи 13 – загальна сума коштів, що підлягає сплаті.

У податковій накладній, яка надається покупцю при безоплатному постачанні товарів/послуг, графи з 7 по 13 дорівнюють 0.

По материалам: Категорія 101.19 “ЗІР”

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

3 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

3 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

3 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

3 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

4 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

4 тижні ago