Консультації

Який порядок визначення коду згідно УКТ ЗЕД, що підлягає відображенню в податковій накладній при постачанні теплової енергії?

Відповідно до п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

У податковій накладній зазначаються в окремих рядках визначені пп. «а» – «і» п. 201.1 ПКУ обов’язкові реквізити, зокрема:

  • код товару згідно з УКТ ЗЕД,
  • для послуг – код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДКПП).

Платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

Слід зазначити, що наказом  МФУ від 23.02.2017 №276  з 01.03.2017 внесено зміни до форми податкової накладної та Порядку її заповнення.

Згідно з пп. 2 п. 16 Порядку №1307 у разі постачання товару заповнюється гр. 3.1 «код товару згідно з УКТ ЗЕД», послуги – гр. 3.3 «код послуги згідно з ДКПП» податкової накладної.

ДФС визначає умовні коди товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД, та забезпечує їх оприлюднення на власному офіційному веб – порталі для використання платниками податків при складанні податкових накладних згідно до ст. 201 ПКУ.

П. 201.10 ПКУ визначено, що податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

При цьому, податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених п.201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді.

Пп. 14.1.191 ПКУ визначено, що з метою застосування терміна «постачання товарів» електрична та теплова енергія, газ, пар, вода, повітря, охолоджене чи кондиційоване, вважаються товаром.

Відповідно до ст. 1 Закон №2633-IV теплова енергія – це товарна продукція, що виробляється на об’єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу.

Листом НКРЕКП від 24.03.2015 р. №2713/15/61-15 зазначено, що договір про купівлю-продаж (постачання) теплової енергії укладається з урахуванням норм Закону №2633-IV, Правил №1198 з урахуванням дотриманням процедури укладення договорів, визначеної гл. 53 ЦКУ.

Враховуючи вищенаведене, якщо постачання теплової енергії здійснюється на підставі договору купівлі-продажу, тоді таке постачання є постачанням товару.

У зв’язку з тим, що в УКТ ЗЕД відсутній такий товар як теплова енергія, в переліку умовних кодів товарів для даного товару передбачено  умовний код  – «00401». Тому у податковій накладній, складеній у випадку постачання теплової енергії, потрібно вказувати код товару «00401».

Відповідно до п. 201.10 ПКУ та Порядку №1307 покупець має право на  кредит  з ПДВ у разі відображення постачальником в податковій накладній коду товару за УКТ ЗЕД, у т.ч. умовного коду товару визначеного ДФС України.

Разом з цим, оскільки відповідно положень ПКУ операції з постачання теплової енергії визначено як «постачання товарів», то відображення в податкових накладних коду послуги 3530 «Постачання пари та кондиційованого повітря» згідно з ДКПП не відповідає нормам чинного податкового законодавства.

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

2 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

2 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

2 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

2 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

3 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

3 тижні ago