Головна » Для відпочинку » Це цікаво » Житлова субсидія: Хто має право
Це цікаво

Житлова субсидія: Хто має право

Поділіться з друзями - підтримайте проект

Print Friendly, PDF & Email

Право на отримання житлових субсидій мають сім’ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу.

Наразі обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї:

– обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства

– середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;

– дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2021 складає 2189 грн.);

– отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 20%, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

При цьому згідно  з  Постановою  Кабінету Міністрів України   від 25.03.2020 № 247, до завершення карантину,   встановленого   Кабінетом  Міністрів  України  з  метою запобігання  поширенню  на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і місяця, що настає за місяцем, у якому відмінено карантин, замість 20% базової норми плати за житлово-комунальні послуги  застосовується 15%.

Після цього розраховується розмір обов’язкової частини платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

Розрахунок розміру субсидії

Розмір субсидії розраховується як різниця вартістю житлово-комунальних послуг в межах соціальних нормативів та обсягом обов’язкового платежу.

 

Субсидія

=

плата за ЖКП в межах норм

обов’язковий платіж

 

Знаючи дохід сім’ї, а також членів сім”ї і осіб зі складу домогосподарства, можна самостійно розрахувати розмір обов’язкового платежу і орієнтовний розмір субсидії.

Субсидія розраховується окремо на опалювальний сезон і окремо на літній період – виходячи з доходу зареєстрованих у будинку (квартирі) осіб та членів їх сімей і вартості послуг у ці періоди.

За який період враховуються доходи

Доходи враховуються:

за III-IV квартали попереднього календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону;

за I-II квартали поточного календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону;

за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, – у разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

У разі призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року, а в разі призначення житлової субсидії з початку неопалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року. У разі призначення житлової субсидії не з початку опалювального (неопалювального) сезону враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається житлова субсидія.

На які послуги надається субсидія

У вигляді житлових субсидій держава відшкодовує витрати на оплату:

– житлової послуги – послуги з управління багатоквартирним будинком;

– комунальних послуг – послуг з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами;

– внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку,

– за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами,

– витрат на управління багатоквартирним будинком, в якому створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельний (житловий) кооператив (далі – об’єднання).

 

Крім цього, для сімей, які використовують для опалення тверде паливо, а для приготування їжі скраплений газ, передбачено надання субсидії для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива один раз на рік.

Кому призначається субсидія

Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, тобто за місцем реєстрації особи, з урахуванням усіх зареєстрованих осіб.  При цьому під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства.

У разі коли в житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані неповнолітні діти, які залишилися без батьківської опіки (піклування), та/або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, житлова субсидія призначається за заявою опікуна (піклувальника).

 

За рішенням місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування субсидія може бути призначена за фактичним місцем проживання особам, які орендують житло на підставі договору найму, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.

 

Також комісії можуть приймати рішення щодо неврахування при призначенні субсидії окремих осіб з числа зареєстрованих, які фактично не проживають за місцем реєстрації.

Які нормативи використовуються при розрахунку субсидії

Субсидія призначається виходячи з єдиних для всієї України соціальних норм житла та нормативів споживання житлово-комунальних послуг, які встановлено постановою Уряду від 06.08.2014 № 409 (зі змінами).

 

Послуга

Норма

 

НОРМА ПЛОЩІ ЖИТЛА:

Утримання житла, опалення

  13,65 м2 на особу + 35,22 м2на сім’ю

 

На підставі рішення комісії субсидії можуть призначатися непрацездатним особам, які проживають самі, на понаднормову площу житла, яка не може перевищувати більше як на 30 відсотків соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства.

 

СПОЖИВАННЯ ПРИРОДНОГО ГАЗУ:

на опалення

4,0 м3 на 1 м2 опалювальної площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)

на газову плиту (приготування їжі)

3,3 м3  на особу

на газову плиту за відсутності гарячого водопостачання і газового водонагрівача (приготування їжі і підігрів води)

5,4 м3 на особу

на газову плиту і водонагрівач

10,5 м3 на особу

 

ЦЕНТРАЛІЗОВАНЕ ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ:

постачання холодної води

2,0 м3 на особу (за наявності централіз. постачання гарячої води),

3,6 м3 на особу (за відсутності централіз. постачання гарячої води

постачання гарячої води

1,6 м3 на особу

водовідведення

3,6 м3 на особу

 

СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ:

на опалення

30 кВт.год на 1 м2 опалювальної площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)

у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання холодної та гарячої води

 

70 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більше 190 кВт·г на місяць

 

у будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами за наявності централізованого постачання холодної води та за відсутності централізованого постачання гарячої води і газових водонагрівальних приладів

 

100 кВт·г на сім’ю з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї, але не більше 220 кВт·г на місяць

 

 

у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання гарячої води

 

110 кВт∙г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства) на житлове приміщення (будинок), але не більш як 230 кВт∙г на місяць

у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води

 

130 кВт∙г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства) на житлове приміщення (будинок), але не більш як 250 кВт∙г на місяць

 

СПОЖИВАННЯ ТЕПЛОВОЇ ЕНЕРГІЇ:

на опалення

0,0383 Гкал на 1 м2 опалювальної площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)

 

ПОВОДЖЕННЯ З ТВЕРДИМИ, ВЕЛИКОГАБАРИТНИМИ РЕМОНТНИМИ ТА РІДКИМИ ВІДХОДАМИ

тверді, великогабаритні ремонтні та рідкі відходи

0,4167 куб. метра на одну особу

рідких відходи

 

0,76 куб. метра на одну особу

3,6 м3 на домогосподарство – у разі відсутності системи централізованого водовідведення та за наявності централізованого водопостачання і вигрібних ям

Куди звертатись для призначення субсидії

Особа, яка зареєстрована (проживає) у житловому приміщенні, має звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації (фактичного проживання). З 1 січня 2021 р. заяви з необхідними документами приймаються від громадян структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій лише у разі надіслання їх на папері поштою або в електронній формі (через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування або Єдиний державний веб-портал електронних послуг).

Для оформлення субсидії онлайн треба перейти за посиланням ,,Оформлення субсидії онлайн” на сторінці. Наразі вона не працює.

У зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.2021 №420 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”, якою внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 №848 (із змінами) електронний сервіс “Система попередньої реєстрації документів для призначення житлової субсидії” за посиланням https://subsidii.mlsp.gov.ua тимчасово припинив свою роботу на прийом документів.

У паперовому вигляді заяви з необхідними документами також приймаються уповноваженими посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади (далі – посадові особи виконавчого органу) та посадовими особами центру надання адміністративних послуг, які передають їх протягом трьох робочих днів з дати їх надходження відповідному структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

Які документи подаються

Громадянин надає:

заяву про призначення та надання житлової субсидії

– декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії,

– договір найму (оренди) житла (за наявності),

– довідки про доходи (у разі зазначення у декларації доходів, інформація про які відсутня в ДФС, ПФУ)

 

Заява і декларація можуть бути надіслані поштою.

На який термін надається субсидія

Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня) та опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня).

Для домогосподарств з індивідуальним опаленням субсидія розраховується на опалювальний сезон з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Після закінчення терміну отримання субсидії органи соціального захисту населення здійснюють самостійно розрахунок субсидії на наступний період без звернень громадян (крім сімей, у складі яких є особи, в яких за інформацією ДФС, Пенсійного фонду України взагалі відсутні доходи або вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; внутрішньо переміщені особи; особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства; особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків); особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають).

Отримувачі субсидії зобов’язані повідомляти протягом місяця органи соціального захисту населення про наступні зміни:

складу зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їх соціального статусу;

переліку отримуваних послуг;

зміна виконавця послуг;

про здійснення одноразової покупки, придбання або набуття права власності на майно, вартість якого перевищує 50 тисяч гривень.

Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік на підставі заяви особи.

Після проведених розрахунків заявнику видається повідомлення про призначення (непризначення) субсидії.

Отримувачі субсидії зобов’язані сплачувати повну суму платежу. Якщо вартість фактично спожитих послуг менша розміру призначеної субсидії, сплачуються фактично спожиті послуги.

Після закінчення терміну дії субсидії невикористані кошти субсидії на оплату комунальних послуг повертаються до бюджету. Частина невикористаної субсидії на газ або електроенергію, що використовуються для опалення, в сумі, що не перевищує 100 куб. м газу або 150 кВтгод електроенергії, виплачується отримувачу на підставі його заяви.

 Інформацію щодо призначення субсидій можна дізнатися в Єдиному державному реєстрі отримувачів житлових субсидій, який знаходиться у відкритому доступі на сайті.

Водночас повідомляємо, що в єдиній базі даних відсутні відомості про розмір призначеної житлової субсидії.

Як дізнатись про розмір призначеної субсидії

Потрібно перейти за посиланням, та ввести особисті дані: адресу домогосподарства та отримаєте повну інформацію.

 

 

За матеріаалами Мінсоцполітики


Поділіться з друзями - підтримайте проект