Ініціативи законотворців

Черговий сюрприз для платників ПДВ! Затверджено нову форму ПН та зміни до декларації з ПДВ

Мінфін затвердив Наказ від 17.05.2023 №256 (зареєстровано в Міністерстві юстиції 29.06.2023 р. за №1105/40161) щодо змін до деяких своїх нормативно-правових актів, які стосуються адміністрування ПДВ.

Зокрема, зміни внесено до Порядку складання ПН та РК та Порядку заповнення декларації з ПДВ. 

Зміни у формі ПН

Самі форми ПН та РК залишаються незмінними, крім примітки до ПН. Через цю дрібну новацію ДПС оновить формати для складання ПН.

Зокрема, змінено примітку щодо серії та номера паспорта.

Тепер вона виглядає так: серію (за наявності) та номер паспорта зазначають громадяни України, до паспортів яких внесена відмітка, що свідчить про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта, та серія (за наявності) та номер паспорта (для громадян України, до паспортів яких внесена відмітка, що свідчить про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта).

Що змінилося у Порядку складання ПН?

Порядок заповнення податкової накладної також доповнено положеннями, відповідно до яких:

  • у разі здійснення операцій з вивезення за межі митної території України товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, що підлягають оподаткуванню ПДВ за основною ставкою або ставкою 14%, складається окрема податкова накладна, в якій у рядку «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» робиться позначка «X» та зазначається тип причини 22. У графі «Отримувач (покупець)» такої податкової накладної зазначаються найменування (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності)) нерезидента та через кому – країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «300000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється;
  • у податковій накладній, яка складається за операціями з вивезення товарів за межі митної території України, зазначаються одиниці виміру товарів, які застосовуються при оформленні митної декларації на такі товари.

Зміни до декларації з ПДВ

До Порядку заповнення та подання декларації також внесли зміни. 

Зокрема, оновлено зміст рядка 20.2.1 щодо суми бюджетного відшкодування з ПДВ. У ньому тепер згадується не тільки про перерахування сум відшкодування на рахунок платника у банку, але й у небанківському надавачу платіжних послуг. Відповідні зміни внесено й до уточнюючого розрахунку з ПДВ.

Також  правки внесено до додатків 2, 4, 5 та 7 до декларації з ПДВ. 

Коли почнуть діяти зміни?

Наказ  набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Станом на 5 липня його ще не опубліковано в офіційних джерелах.

Звісно, за нормами п. 46.6 ПКУ оновлену форму декларації потрібно подавати за результатами наступного місяця після офіційного опублікування Наказу. Тож, якщо його опублікують у липні, то звітувати за новою формою слід буде за підсумками серпні у вересні. 

Але що думає про це ДПС, поки невідомо (іноді податківці «рекомендують» застосовування нових форм раніше, ніж це передбачено ПКУ).

Детальний аналіз всіх змін ми наведемо в окремій аналітиці.

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Будівельні матеріали: міцний фундамент успішного бізнесу

  В сучасному світі, де конкуренція постійно зростає, важливо мати надійних партнерів та якісні матеріали.…

2 дні ago

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

3 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

4 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

4 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

4 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

1 місяць ago