Головна » Бухгалтеру » Новини законодавства » Держоргани інформують » Індекс інфляції за червень — 99,5%
Держоргани інформують

Індекс інфляції за червень — 99,5%

Поділіться з друзями - підтримайте проект

За даними Держстату, споживчі ціни в червні 2019 року порівняно із травнем 2019 року знизилися на 0,5%, з початку року зросли на 3,6%.

Базова інфляція в червні 2019р. порівняно із травнем 2019р. становила 0,0%, з початку року – 2,3%.

На споживчому ринку в червні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,1%. Найбільше (на 26,7% та 14,3%) подешевшали яйця та овочі. На 2,0–0,4% знизилися ціни на сало, молоко, свинину, сметану, рис, кисломолочну продукцію. Водночас на 9,3% та 6,7% подорожчали фрукти та цукор, на 1,4–0,5% – хліб, м’ясо птиці, продукти переробки зернових, риба та продукти з риби.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,2%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 1,8%, алкогольні напої – на 0,7%.

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 1,4% відбулося за рахунок зниження цін на природний газ на 6,4%. Разом з тим відбулося підвищення тарифів на водопостачання на 1,2%, каналізацію – на 0,9%, утримання будинків та прибудинкових територій – на 0,8%.

Підвищення цін на транспорт у цілому на 0,3% в основному спричинено подорожчанням проїзду у залізничному пасажирському транспорті на 7,6%. Разом з тим на 0,2% подешевшали паливо та мастила. 

***

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). 

Методологія розрахунку

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін з мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

Методологія розрахунку

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.


Поділіться з друзями - підтримайте проект

Додати коментар

Клікніть, щоб прокоментувати

четыре × 3 =

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.

Пошук від Google

Наша розсилка

Мудра думка

Первый бухгалтерский баланс был составлен в первой половине 1390-х, а отчёт о движении денежных средств в 1863 году.

Події

Нет предстоящих мероприятия в указанный период времени.

Ми в Instagram

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: