Категорія: Книги

Книжкові поради: читаємо «Шантарам» та «Тінь гори»

Популярний роман Грегорі Девіда Робертса та його продовження з немалою дозою автобіографії це індійська одіссея мирної людини, написана у в’язниці особливо суворого режиму.

    Є книжки, які ми не дочитуємо зовсім. Є такі, які лишають по собі неприємний присмак. Є такі, які прочитаємо раз, але більше до рук не візьмемо. А існують такі, які викликають у нас шалене захоплення. Роман Грегорі Девіда Робертса «Шантарам» та його друга частина одна з таких історій.

    Письменник розповідає нам історію Індії та його мешканців зовсім по-новому, вдало вплітаючи в канву сюжету історії життя персонажів та нотки автобіографічного. Вражають також і описи автора:

    «Очі його були такого ж кольору, який набуває пісок у тебе на долоні за кілька хвилин до того, як сонце опуститься за морський обрій». Цікаву рецензію на роман можна прочитати тут.

    Девід Грегорі Робертс народився 1952-го року в Мельбурні, Австралія. Життя Робертса сімдесятих років яскраво відбиває життя його головного героя роману. Шлюб майбутнього письменника розпався, і він втратив опіку над своєю дочкою. Приблизно тоді ж він почав вживати героїн та організував збройне пограбування. 1978-го року Робертс був схоплений і поміщений у в’язницю, але втік із HM Prison Pentridge в Австралії до Махараштру, де жив у віддаленому селі впродовж шести місяців. Як і Лін, Робертс заснував безкоштовну клініку в нетрях Бомбея. Пізніше був завербований бомбейською мафією й підробляв паспорти та валюту. Пізніше поїхав в Афганістан на вогнепальну операцію й був поранений.

    Під час контрабанди наркотиків в Європі Робертс знову був захоплений владою Франкфурта. Після двох років ув’язнення в Європі був відправлений до Австралії, де ще два роки перебував у в’язниці. Там він і розпочав працювати над першою частиною роману, який здобув великий успіх.

    «Вип’ємо за Бомбей, у якому так чудово нікуди не поспішати! І за цивілізованого полісмена, який бере хабарі хоч і всупереч закону, але зате заради порядку. За бакшиш!»

    Роман «Тінь гори» це продовження історії Грегорі Девіда Робертса на 800 сторінок про Ліна на прізвисько Шантарам. Є думка, що Робертс заново відкрив нам Індію, як свого часу Лоренс Даррелл Олександрію, згаданий Мелвілл південні моря, а Торо усього лише озеро Волден, але зате яке. Більше про роман та його особливості.

    До речі, щодо автобіографічності свого роману сам Робертс не зовсім згоден. «Одні епізоди я беру зі свого життя й описую майже без змін, уточнює він, інші складаю, нехай і на основі власного досвіду. Для мене не має великого значення, наскільки мої книги правдиві фактично; важливіше інша правдивість психологічна».

    Кілька цитат із роману «Шантарам»:

    «Ми часто називаємо людини боягузом, коли він просто захоплений зненацька, а виявлена ​​хоробрість, як правило, означає всього лише, що він був підготовлений».

    «Якщо твоя доля не викликає у тебе сміху значить ти не зрозумів жарту».

    Придбати роман Грегорі Девіда Робертса «Шантарам» можна в режимі он-лайн на сайті Booklya.

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Будівельні матеріали: міцний фундамент успішного бізнесу

  В сучасному світі, де конкуренція постійно зростає, важливо мати надійних партнерів та якісні матеріали.…

35 хв. ago

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

3 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

4 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

4 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

4 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

4 тижні ago