На правах реклами

Немає можливості сплачувати кредит?

Своєчасне погашення заборгованості – пріоритетне завдання кожного позичальника, який підписав кредитний договір із будь-якою кредитною організацією. Документ, який зобов’язує повертати оформлений кредит онлайн на карту у термін надається для вивчення перед тим, як переказати кошти на особистий рахунок клієнта. Втрата доходу або роботи ставить українців перед украй важливим питанням – що робити, якщо немає можливості погасити кредит онлайн.

Головне, що потрібно зробити – звернутися до організації, де було оформлено кредит та пояснити ситуацію. Якщо платежі ще не було пропущено, то варіантів вирішення проблеми досить багато, наприклад:

  • Подовження кредитного договору

До першого прострочення платежу, мікрофінансові організації та банки пропонують опцію подовження кредитного договору, що дає можливість клієнту виплатити кредит пізніше.

  • Кредитні канікули

У разі оформлення кредитів великі суми організації можуть надати так звані “кредитні канікули”. У цей час не потрібно виплачувати кредит, оскільки він розрахований на поліпшення особистого фінансового стану. По завершенню кредитних канікул потрібно буде виплатити кредит своєчасно.

  • Рефінансування

Погашення кредитних зобов’язань на більш вигідних умовах або рефінансування надасть можливість зберегти позитивну кредитну історію та сплачувати менші суми. Недоліком цього способу є те, що зрештою доведеться заплатити суму більше, ніж передбачалося на самому початку.

  • Продаж заставного майна

Заставні кредити оформляються під час надання заставного майна, що цілком логічно. Заставне майно продається лише у тому випадку, коли іпотечний чи транспортний кредит було виплачено на 90%.

  • Продаж особистого майна

За беззаставного кредиту можна обговорити з компанією, яке майно клієнта потрібно продати для сплати боргу.

Не варто допускати прострочок за кредитом, оскільки є велика можливість зіткнутися з “чорною” стороною кредиторів. Щоб нагадати боржнику необхідність виплачувати кредит онлайн без отказа, практично кожна організація слідує 4 – етапному алгоритму.

 Крок 1. Штрафи та пені

Відповідно до Законодавства України розмір штрафів та пені неспроможний перевищувати мінімальну заробітну плату, а також не може перевищувати розмір подвійної суми, отриманої споживачем за укладеним договором.

 Крок 2. Дзвінки від працівників кредитної організації

У кожній кредитній організації є відділ роботи з простроченими позиками, співробітники якого нагадують боржникам про борг. Мета працівників – повернути гроші та винагороду за час використання. У разі відмови клієнта співпрацювати, кредитна організація має повне право звернутися до колекторського бюро.

Крок 3. Знайомство з колекторськими бюро

Агентства, що надають колекторські послуги, мають вузький перелік дозволених законом способів донести до позичальника важливість сплати боргу. Колектори не мають права ображати, погрожувати, вриватися у житло, а також турбувати клієнта у невідповідний (нічний) час.

Якщо колектори порушують ваші права – ви маєте право звернутися до суду.

 Крок 4. Суд та розпродаж майна

Якщо справа доходить до суду – варіантів небагато. Якщо позичальник справді не може сплатити кредит з тих чи інших причин, суд може визнати боржника нездатним до погашення заборгованості. Договір може вважатися безнадійним, якщо у позичальника відсутній дохід, у нього чи у родичів немає жодного майна, а також якщо дружині або чоловіку боржника не належить жодне майно, набуте у шлюбі. Кредитна історія при цьому буде максимально зіпсована.

Якщо ж суд виграє кредитна організація, то боржнику доведеться виплатити весь борг та покрити судові витрати. Якщо позичальнику нема чим платити, то реалізується його майно та блокуються банківські рахунки.

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Біометричні дані у захисті особистої інформації: що варто знати користувачам

Сучасний смартфон — це постійний супутник життя, за допомогою якого можна керувати фінансовими операціями, здійснювати…

1 годину ago

Як отримати витяг з єдиного державного реєстру виконавчих проваджень?

Реєстр виконавчих проваджень — це автоматизована платформа, що надає можливість доступу та операцій у електронному…

3 дні ago

Будівельні матеріали: міцний фундамент успішного бізнесу

  В сучасному світі, де конкуренція постійно зростає, важливо мати надійних партнерів та якісні матеріали.…

2 тижні ago

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

1 місяць ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

1 місяць ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

1 місяць ago