Втрати зерна при зберіганні на складах підприємства можна поділити на дві групи:
На сьогодні при списанні зерна сільгосппідприємства використовують Норми природних втрат зерна, продуктів його переробки, насіння трав, кормів трав’яних, штучно висушених, і насіння олійних культур при зберіганні на підприємствах системи Міністерства хлібопродуктів СРСР, затверджені постановою Держпостачу СРСР від 07.01.86 р. № 4 (далі – Норми № 4). Цей документ є чинним на підставі постанови Верховної Ради від 12.09.91 р. № 1545-XII.
Недостачу зерна може бути виявлено тільки в ході інвентаризації. Періодичність проведення інвентаризації встановлюється власником (керівником) підприємства, крім випадків, коли така інвентаризація є обов’язковою згідно із законодавством (п. 2 ст. 10 Закону від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні»), наприклад, перед складанням річної звітності.
Слід відрізняти недостачі, викликані природними причинами, і недостачі внаслідок технологічних втрат, тобто втрат, пов’язаних зі зміною якісних показників зерна, зумовлених особливостями технологічного процесу (сортування, калібрування, очищення тощо). Завважимо, що технологічні втрати в цій консультації не розглядаються і в наведених прикладах не враховуються.
Визначенням результатів інвентаризації та підготовкою пропозиції про взаємозалік недостач та їх списання в межах норм природних втрат займається інвентаризаційна комісія (п. 2.5 розд. ІІ Положення, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.14 р. № 879). Перелік посадових осіб, відповідальних за збереження зернових, а також осіб, до обов’язків яких входить розрахунок норм природних втрат, доцільно прописати в наказі про облікову політику.
Розрахунок норм природних втрат зернових
Норми природних втрат зернових установлено для строку зберігання 3 місяці, 6 місяців та 1 рік. Згідно з п. 2 приміток до Норм № 4 при зберіганні зерна і насіння до 3 місяців перерахунок норм природних втрат проводять виходячи з фактичної кількості днів зберігання, а при зберіганні від 3 місяців до року (у т. ч. до 6 місяців) – виходячи з фактичної кількості місяців зберігання. Таким чином, якщо втрати встановлено за період менше 3 місяців, 6 місяців і року, затверджені норми втрат підлягають перерахунку.
Норми природних втрат застосовуються у відсотках від маси, що зберігається, тобто у відсотках до кількості зерна, яке числиться за даними бухгалтерського обліку.
Пропонуємо такі методики розрахунку норм природних втрат зернових для різних строків зберігання.
Строк зберігання – до 3 місяців
При такому строку зберігання норму природних втрат зерна (Нв) пропонуємо розраховувати за формулою
Нв = Н : 90 х Фз,
де Н – норма убутку при строку зберігання зернових 3 місяці (згідно з Нормами № 4), %;
90 – середня кількість днів у тримісячному періоді;
Фз – фактичний строк зберігання цієї партії, дні.
Приклад 1
На складі насипом зберігається пшениця вагою 200 т. Фактичний строк її зберігання – 78 днів (із дати оприбуткування на склад до дати проведення інвентаризації). Норма природних втрат пшениці при строку зберігання 3 місяці – 0,07 %. Розрахуємо втрати в межах норм природних втрат.
1. Норма природних втрат при зберіганні пшениці 78 днів – 0,061 % (0,07 % : 90 д. х 78 д.).
2. Втрати пшениці в межах норм природних втрат становитимуть 0,122 т (200 т х 0,061 %).
Строк зберігання – від 3 місяців до року
У цьому випадку при розрахунку норми природних втрат зерна пропонуємо застосувати такий алгоритм.
1. Визначимо приріст норми втрат (Пн) за період, обмежений затвердженими нормами, у якому проводилася інвентаризація:
Пн = Нп – Нф,
де Нп – норма втрати, затверджена для періоду, що настає за періодом фактичного зберігання (згідно з Нормами № 4), %;
Нф – норма втрати, затверджена для періоду, що передує періоду фактичного зберігання (згідно з Нормами № 4), %
Наприклад, якщо інвентаризація пшениці, яка зберігалася насипом на складі, проводилася в період між третім і шостим місяцями зберігання, то Пн становитиме 0,02 % (0,09 % – 0,07 %). Якщо ж інвентаризація проводилася в період між шостим і дванадцятим місяцями зберігання, то Пн дорівнюватиме 0,025 % (0,115 % – 0,09 %).
2. Визначимо середньомісячний приріст норми втрати зерна (Нм) за період, обмежений затвердженими нормами:
Нм = Пн : Км,
де Км – кількість місяців зберігання в періоді, обмеженому затвердженими нормами, тобто або 3 місяці (при строку зберігання від 3 до 6 місяців), або 6 місяців (при строку зберігання від 6 місяців до року).
Для пшениці, яка зберігалася насипом на складі, показник Нм у періоді між третім і шостим місяцями зберігання становитиме 0,007 % (0,02 % : 3 міс.), а в періоді між шостим і дванадцятим місяцями зберігання Нм – 0,004 % (0,025 % : 6 міс.).
3. Розрахуємо норму природних втрат зерна (Нв) за фактичну кількість місяців зберігання за допомогою формули:
Нв = Нф + (Нм х Кф),
де Кф – фактична кількість місяців зберігання, що перевищує період, для якого затверджено норми.
Для пшениці, яка зберігалася насипом на складі, з урахуванням того, що показники Нф та Нм нам відомі, запропонуємо спрощену формулу розрахунку норми природних втрат, а саме:
Нв = 0,07 % + (0,007 % х Кф);
Нв = 0,09 % + (0,004 % х Кф).
Приклад 2
На складі насипом зберігається пшениця загальною вагою 200 т. Фактичний строк зберігання на дату проведення інвентаризації – 5 місяців.
Розрахуємо втрати пшениці при зберіганні.
1. Норма природних втрат за 3 місяці зберігання становить 0,07 %. За кожний подальший місяць зберігання норма втрат збільшується на 0,007 %. Усього пшениця зберігалася 5 місяців. Отже, Нв за цей період становитиме 0,084 % (0,07 % + 0,007 % х 2 міс.).
2. Втрати пшениці в межах норм природних втрат – 0,168 т (200 т х 0,084 %).
Приклад 3
На складі насипом зберігається пшениця загальною вагою 200 т. На дату проведення інвентаризації фактичний строк зберігання становить 9 місяців.
Визначимо втрати пшениці в межах норми.
1. Норма природних втрат за 6 місяців зберігання становить 0,09 %. За кожний подальший місяць зберігання норма втрат збільшується на 0,004 %. Усього пшениця зберігалася 9 місяців. Отже, Нв за цей період становитиме 0,102 % (0,09 % + 0,004 % х 3 міс.).
2. Втрати пшениці в межах норм природних втрат становитимуть 0,204 т (200 т х 0,102 %).
Строк зберігання перевищує рік
При зберіганні зерна, продуктів його переробки і насіння олійних культур понад рік за кожний подальший рік зберігання норма природних втрат застосовується в розмірі 0,04 % з перерахунком, виходячи з фактичної кількості місяців зберігання (п. 3 приміток до Норм № 4). При зберіганні зернових більше року норму природних втрат зернових (Нв) можна розрахувати за формулою
Нв = А + (0,04 : 12 х В),
де А – затверджена норма втрати при зберіганні зернових протягом року;
В – кількість місяців фактичного зберігання, що перевищують рік.
Приклад 4
На складі насипом зберігається 200 т пшениці. На дату проведення інвентаризації фактичний строк її зберігання становить 15 місяців (1 рік і 3 місяці). При зберіганні пшениці 1 рік норма природних втрат становить 0,115 %.
Визначимо втрати в межах природних втрат при 15-місячному зберіганні пшениці.
1. Норма природних втрат за 15 місяців – 0,125 %:
0,115 % + (0,04 % : 12 міс. х 3 міс.).
2. Втрати пшениці в межах норм природних втрат становитимуть 0,25 т (200 т х 0,125 %).
Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…
Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…
За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…
Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…
Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…
Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…