Категорія: Кадровий облік

ПРОЦЕДУРА ЗНЯТТЯ З РЕЄСТРАЦІЇ ТРУДОВИХ ДОГОВОРІВ В 2015 Р.

З 1 січня 2015 року набув чинності Закон України «Про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці» № 77-VIII.

Цим Законом, з Кодексу законів про працю України вилучено статтю 24, яка передбачала обов’язковість реєстрації трудових договорів укладених між працівниками та фізичними особами у державній службі зайнятості. На підставі цього, починаючи з 1 січня 2015 року, районні центри зайнятості міста Києва більше не здійснюють реєстрацію трудових договорів укладених між працівниками та фізичними особами.

Водночас, трудові договори зареєстровані до 1 січня 2015 року, будуть зніматися з реєстрації у раніше встановленому Порядку, затвердженому  наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 № 260 (далі — Порядок  № 260).

Звертаємо увагу, що статтю 24 Кодексу законів про працю України викладено в новій редакції, яка забороняє допуск працівника до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу, в порядку встановленому Кабінетом міністрів України.

 

Процедура зняття з реєстрації трудових договорів з різних причин їх розірвання:

 

  1. Закінчення строку трудового договору або припинення його дії достроково

Відповідно до пункту 8 Порядку № 260, у разі закінчення строку трудового договору або припинення його дії достроково, в трудовому договорі ФОП робить запис про підстави його припинення з посиланням на відповідні статті КЗпП, про що сторони сповіщають центр зайнятості незалежно від місця реєстрації трудового договору.

У такому випадку зняття державною службою зайнятості з реєстрації трудового договору проводиться за умови подання ФОП (або дорученням уповноваженою нею особою) та працівником двох примірників трудового договору.

Зміни, внесені наказом Мінсоцполітики від 16.09.2014 № 660 до Порядку № 260, надають можливість сторонам припинити дію укладеного трудового договору та зняти його з реєстрації у будь-якому центрі зайнятості незалежно від того, де він був укладений.

При цьому відповідальна особа центру зайнятості, до якої звернулися працівник та ФОП, які уклали трудовий договір в іншому центрі зайнятості, для зняття його з реєстрації:

  • вносить необхідні дані про трудовий договір до книги реєстрації та робить запис про зняття його з реєстрації;
  • на підставі запису про зняття трудового договору з реєстрації, зробленого в Книзі реєстрації, робить на двох примірниках трудового договору запис відповідно до пункту 10 Порядку № 260;
  • робить дві копії примірника трудового договору, засвідчує їх належним чином, один примірник надсилає до центру зайнятості, який зареєстрував даний трудовий договір, другий екземпляр залишає у себе.

Відповідальна особа центру зайнятості, у якому був зареєстрований трудовий договір, після отримання копії трудового договору, знятого з реєстрації в іншому центрі зайнятості, вносить відповідний запис про зняття з реєстрації трудового договору до книги реєстрації та робить запис на третьому примірнику трудового договору.

  1. Звільнення працівника з ініціативи ФОП.

Відповідно до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання застосування законодавства про працю фізичною особою, яка використовує найману працю» від 29.10.2009 № 1168 (далі — Постанова № 1168) у разі, якщоФОП бажає звільнити найманого працівника (без його присутності) за власною ініціативою у випадках, визначених КЗпП, ФОП зобов’язаний письмово повідомити про свій намір працівника та у визначені строки провести передбачений законодавством розрахунок. У такому випадку зняття державною службою зайнятості з реєстрації трудового договору проводиться за умови подання ФОП (або за дорученням уповноваженою ФОП особою):

  • примірника трудового договору;
  • заяви про зняття трудового договору з реєстрації із зазначенням дати звільнення з роботи працівника та підстав розірвання зазначеного договору;
  • копій документів, що підтверджують:

– надсилання працівникові повідомлення про намір розірвати з ним трудовий договір (рекомендованим листом з повідомленням про вручення). У разі коли вручити поштове відправлення неможливо, подаються копії підтвердних документів;

– проведення передбаченого законодавством розрахунку з працівником або копію платіжної відомості із зазначенням суми депонованої заробітної плати.

Відповідальна особа центру зайнятості протягом трьох робочих днів знімає трудовий договір з реєстрації, про що робить відповідний запис у Книзі реєстрації трудових договорів та повідомляє працівникові.

За зверненням працівника, який не був присутній під час зняття трудового договору з реєстрації, посадова особа центру зайнятості протягом трьох робочих днів з дня такого звернення робить відповідну відмітку у виданому йому примірнику трудового договору та засвідчує у трудовій книжці запис про звільнення з роботи, внесений ФОП.

  1. Припинення трудового договору у разі смерті ФОП.

У разі смерті роботодавця – ФОП, трудовий договір знімається з реєстрації «у зв’язку зі смертю роботодавця» на підставі документів, що підтверджують смерть, з урахуванням положень Порядку № 260.

Враховуючи те, що відсутня одна зі сторін, яка повинна вносити запис про звільнення працівника відповідно до пункту 2.21-1 Інструкції № 58, а посадова особа центру зайнятості не має повноважень робити такий запис, на практиці саме зазначена посадова особа вносить запис до трудової книжки працівника про зняття з реєстрації відповідного трудового договору у зв’язку зі смертю роботодавця та засвідчує його в установленому порядку.

На підставі запису про зняття трудового договору з реєстрації, зробленого у Книзі реєстрації трудових договорів, відповідальна особа центру зайнятості робить на трьох, а в разі відсутності працівника — на двох примірниках трудового договору відповідний запис.

У разі коли документи, що подаються для реєстрації чи зняття з реєстрації трудового договору, не відповідають вимогам цієї постанови, органи державної служби зайнятості повертають їх без вчинення будь-яких дій із зазначенням причини (п. 8 Постанови № 1168).

Джерело: Київський міський центр зайнятості

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

2 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

3 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

3 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

3 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

4 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

4 тижні ago