Консультації

Рух готівки між касою підприємства і банком: як оформити касові документи

У п. 3.10 Положення №637 зазначено, що у касових ордерах, які оформляються на загальну суму проведених підприємством касових операцій (зокрема, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі тощо), реквізит “Одержав” або “Прийнято від” не заповнюється. Щодо решти реквізитів таких документів, жодних зауважень немає.

Приклад заповнення такого ПКО на отримання готівки з банку наведено нижче

Як бачимо, посада та ПІБ директора (як особи, яка фактично отримала зазначені кошти в банку та здала їх у касу підприємства) в такому ПКО не зазначаються. Хоча на підтвердження прийнятої готівки касир видає директору квитанцію до ПКО, засвідчену печаткою підприємства (за наявності) та підписом головного бухгалтера або іншого уповноваженого працівника та касира. А сама операція із зняття коштів з поточного рахунку буде підтверджена не тільки оприбуткуванням готівки в касі, а і відомостями з виписки банку.

Аналогічно заповнюється й ВКО на здавання готівки до банку. Як ПКО складається безпосередньо при отриманні готівки в касу, так і ВКО складатиметься при видачі готівки із каси для її здавання в банк. Але, зверніть увагу: реквізит «Одержав» не заповнюється, а ось реквізит «Видати» – так. В цьому випадку у цьому реквізиті слід зазначити відомості про банк, у який здаються кошти (варіантів такого зазначення кілька – від простого зазначення назви банку, до зазначення номеру поточного рахунку в цьому банку, на який здаються кошти). Також, оскільки не заповнюється реквізит «Одержав», не заповнюється й реквізит цього ордеру «Підпис одержувача».

При цьому факт безпосереднього здавання готівки до банку підтверджуватиметься не тільки випискою банку, а і квитанцією, яку в касі банку видадуть директору. Така квитанція є обов’язковим додатком до ВКО, про що робиться запис в реквізиті «Додаток».

Решта реквізитів ВКО заповнюються у загальному порядку. 

В касовій книзі на підставі зазначених касових ордерів робляться відповідні проведення:

Дт 301 Кт 311 – при оприбуткуванні готівки, отриманої з поточного рахунку в банку. При цьому робиться запис про зміст операції, наприклад, «Отримано готівку в банку за чеком №…» або просто вказується найменування банку як джерела надходження коштів

Дт 311 Кт 301 – при здаванні готівки на поточний рахунок в банку. При цьому робиться запис про зміст операції, наприклад «Здано готівку в банк».

Share
Опубліковано
Buhgalter
Мітки: каса

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

16 години ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

5 днів ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

5 днів ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

5 днів ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

1 тиждень ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

1 тиждень ago