Категорія: Податковий облік

ВОДА, ЧАЙ, КАВА, ЦУКОР ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ: НЮАНСИ ПОДАТКОВОГО ОБЛІКУ З 2015 Р.

До 01.01.2015 р. в податковому обліці дані витрати не включалися до складу податкових витрат в обліці податку на прибуток, ПДВ по таких операціях не включався до складу податкового кредиту.

В 2015 р. все кардинально змінилося. Розглянемо це детальніше.

Податок на прибуток

З 01.01.15 р. об’єкт обкладен­ня податком на прибуток розраховують шля­хом коригування фінансового результату до оподатку­вання, визначеного у фінансовій звітності відповідно до П(С)БО або МСФЗ, на різниці, зазначені в р. III ПКУ — пп. 134.1.1 ПКУ Щоправда, пов­ного мірою такий підхід застосовують підприємства з бухдоходом більше 20 млн грн або ті, хто добровільно на це погодився. А підприєм­ства з річним бухдоходом не більше 20 млн грн можуть не проводити податкових коригувань згаданого фінрезультату на всі різниці (окрім різниці, пов’язаної з податковими збитками ми­нулих років).

Тобто підприємства з обсягом річного доходу за минулий рік до 20 млн. гривень які прийняли рішення не застосовувати податкові різниці можуть спокойно включати дані витрати до складу податкових при визначенні прибутку до оподаткування в податковому обліці.

В бухгалтерському обліку витрати на придбання води, чая, кави та цукру офісному персоналу списують на витра­ти періоду за рахунком 92 “Адміністративні витрати” (п. 7,абз. 11 п. 18П(С)БО 16 “Витрати”). Якщо Ви відразу починаєте використовувати такі запаси, то окремо показувати їх оприбуткування на субрахунку 209 ” Інші матеріали”. а потім списувати особливого сенсу не має.

Якщо ж Ви досить велика компанія, яка закуповує такі запаси у великій кількості, то їх спочатку треба оприбуткувати на 209 субрахунок, а потім списувати по мірі використання.

Бухгалтерські проводки придбання таких запасів у разі передоплати:

  • Дт 371 Кт 311 – оплачено бутильовану воду, чай, каву, цукор;
  • Дт 209 Кт 685 — оприбутковано запаси;
  • Дт 685 Кт 371 – здійснено взаємозалік зобов’язань;
  • Дт 92 Кт 209 — запаси списано на витрати.

ПДВ

Облік ПДВ по таких операціях в 2015 р. можна розділити на 2 етапи: до липня 2015 р. і починаючі з липня 2015 р.

До липня 2015 р.

Платники податків податкові накладні по таких операціях не включали до складу податкового кредиту, або могли їх вкючати, якщо б були вагомі докази зв’язку таких витрат з господарською діяльністю, що зробити досить важко.

Нагадаємо, що даний податковий кредит хоча і не враховувся платником податків, але він приймав участь у розрахунку реєстраційного ліміту, який до липня 2015 р. розраховувся віртуально і ніяк не впливав на платників податків.

Якщо підприємство не враховує податково­го кредиту, то запаси оприбутковують за вар­тістю з ПДВ (п. 9 П(С)БО 9 “Запаси”, п. 2.2 Методрекомендацій № 2).

З липня 2015 р.

З липня 2015 р. ситуація кардинально змінилося і нашим бухгалтерам доведеться включати дані податкові накладні до складу податкового кредиту. Але радіти не варто, тому що паралельно потрібно нарахувати податкові зобов ‘язання з ПДВ, для того щоб нейтралізу­вати раніше визнаний податковий кредит за негоспдіяльними покупками. Базою оподаткуван­ня тут виступатиме вартість придбаних запасів (п. 189.1 ПКУ). Таким чином ви зменшите суму реєстраційного ліміту в системі електронного адміністрування ПДВ.

У бухгалтерському обліку таке нарахуван­ня податкового зобов’язання з ПДВ відобража­ють проводкою Дт 949 Кт 641. Нарахувати по­даткові зобов’язання та скласти відповідну по­даткову накладну за такими запасами платник зобов’язаний не пізніше останнього дня звітно­го (податкового) періоду (п. 198.5 ПКУ).

ПДФО

Стосовно ПДФО все зрозуміло. Так як фізично неможливо визначити хто з працівників скільки випив води та чаю. то такі придбані ро­ботодавцем для споживання в офісі воду, каву, чай та цукор не вважають об’єктом обкладен­ня податком на доходи, тому що дохід фізосіб неможливо персоніфікувати.

ЄСВ та військовий збір також не нараховують.

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

1 тиждень ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

2 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

2 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

2 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

2 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

2 тижні ago