Категорія: Консультації

Бухгалтер підприємства у ролі касира

 Доволі часто на бухгалтера покладають обов’язки касира. Однак, чи може бухгалтер водночас із основною роботою виконувати ще й обов’язки касира?

Так, це можливо, але за належного оформлення.

     Питання щодо організації готівкових розрахунків, у т.ч. обов’язків касира, урегульовано Постановою Правління НБУ від 15.12.04 № 637 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (далі Положення № 637). Касир, відповідно до законодавства України, несе повну матеріальну відповідальність за збереження всіх прийнятих ним цінностей.        Відповідно до п. 4.8 Положення № 637, обов’язки касира може виконувати інша особа.        Підприємства, штатним розписом яких не передбачено посади касира, виконання його обов’язків можуть покладати відповідно до письмового розпорядження керівника на бухгалтера чи іншого працівника, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність.

   Отже, законодавством не визначено прямої заборони працівнику підприємства суміщати посади бухгалтера й касира. Але при цьому з таким працівником обов’язково укладається договір про повну матеріальну відповідальність.

  Відповідно до ст. 135і КЗпП, письмові договори про повну матеріальну відповідальність можуть бути укладені з працівниками (що досягли вісімнадцятирічного віку), які займають посади чи виконують роботи, безпосередньо пов’язані зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням під час виробництва переданих їм цінностей. Перелік таких посад і робіт визначено в Переліку № 447, який діє на території України відповідно до Постанови Верховної Ради України № 1545.

   При тому, що Перелік № 447 не містить посади бухгалтера, у розділі І (абз. 2) зазначено, що договір про повну матеріальну відповідальність може укладатися із касирами, а також іншими працівниками, які виконують обов’язки касирів (див.лист Мінсоцполітики від 29.04.2013 р. № 61/06/186-13, додаток 7).        Тобто на підставі п. 4.8 Положення № 637 договір про повну матеріальну відповідальність може бути укладено з бухгалтером (головним бухгалтером), якщо він виконує обов’язки касира (постійно або тимчасово), на підставі письмового наказу (розпорядження) керівника. Саме такого висновку дійшло Мінсоцполітики у своєму листі від 15.10.2007 № 250/06/186-07 (додаток 8).

   Отже, можна зробити висновок: для того аби бухгалтер міг виконувати обов’язки касира, у разі якщо посада касира не передбачена штатним розкладомпідприємства, це слід оформити документально в такий спосіб:        – видати письмове розпорядження про покладання обов’язків касира на бухгалтера;

 – унести зміни до посадової інструкції бухгалтера, доповнивши її обов’язками касира;

  – укласти з бухгалтером договір про повну матеріальну відповідальність як касиром щодо приймання, зберігання та видачі готівки й цінностей;

  – розглянути питання про зміну окладу бухгалтера у зв’язку з покладанням на нього обов’язків касира чи встановлення доплати.

По материалам: Миколаївська обласна рада професійних спілок

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

1 тиждень ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

2 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

2 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

2 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

2 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

2 тижні ago