Рахунки бухгалтерського обліку призначені в першу чергу для оперативної фіксації змін засобів та джерел їх утворення в процесі господарської діяльності.

Систематизація і групування господарських операції на рахунках бухгалтерського обліку дає змогу надати оперативну інформацію для прийняття рішень в процесі господарської діяльності.

Для кожної однорідної групи засобів або джерел їх утворення відкривається свій рахунок (наприклад – “Основні засоби”, “Товари”, “Власний капітал” тощо).

Облік на рахунках можна вести за різними вимірниками, але обов’язковим є  фіксація інформації і грошовому вимірнику, що дає змогу бачити більш повну картинку ситуації на підприємстві.

Господарські операції в процесі їх здійснення обов’язково впливають на стан рахунків бухгалтерського обліку викликаючі їх збільшення або зменшення.

Для прикладу давайте візьмемо рахунок 31 “Рахунки в банку”. Коли гроші надходять на рахунок підприємство на 31 рахунку відбувається збільшення, а коли ми гроші кудись витрачаємо – відбувається збільшення. І при правильному відображені всіх рухів по банківському рахунку – залишок на рахунку 31 буде відображати залишок коштів на банківському рахунку підприємства.

Для того щоб полегшити роботу бухгалтера кожен рахунок має свій Дебет (ліва сторона) і Кредит (права сторона). У нашому прикладі надходження коштів буде відображатися по дебету 31 рахунку, а витрачання коштів – по кредиту.

На кожному рахунку перш за все слід записати початковий залишок (початкове сальдо). Після цього вже можна починати відображати господарські операції.  При цьому збільшення відображається на одній стороні рахунку, а зменшення – на іншій.

Початкове сальдо+збільшення-зменшення=Кінцеве сальдо.

Як ми вже знаємо бухгалтерський баланс має актив і пасив.  В активі відображаються господарські засобі, а в пасиві – джерела їх утворення.

Рахунки бухобліку також поділяють на активні і пасивні.  Початкове сальдо в активних рахунка записується у лівій частині (по Дебету), в пасивних рахунках – у правій частині (по Кредиту).

Активні рахунку будуть мати сальдо завжди по дебету, пасивні – по кредиту.

Але є рахунки які не завжди підкоряється цьому правилу. Такі рахунки називають: активно-пасивними. В них сальдо може бути як по дебету, так і по кредиту. І в залежності від того де у них буде знаходитися кінцеве сальдо – залишки по таких рахунках будуть відображатися або в активі балансу, або в пасиві.

Підсумок дебетових оборотів на рахунку називають дебетовим оборотом, підсумок кредитових – кредитовим.

Знову ж таки давайте уявимо будову рахунку 31 “Рахунку в банку”

На початок місяця на банківському рахунку був залишок коштів у розмірі – 10000,00 грн. За місяць на рахунок надійшли кошти від покупців у розмірі – 50000,00 грн і з рахунку було витрачено – 55000,00. На кінець місяця залишок склав – 5000,00 грн.

Що ми тут маємо: Початкове сальдо по дебету 31 рахунку: 10000,00 грн

Дебетовий оборот – 50000,00 грн

Кредитовий оборот – 55000,00 грн.

Кінцеве сальдо – 10000+50000-55000,00 = 5000,00 грн.

Всі рахунку бухгалтерського обліку які підприємства можуть використовувати в бухгалтерському обліку подані в Плану рахунків бухгалтерського обліку та в інструкції по їх використанню.

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

6 години ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

5 днів ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

5 днів ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

5 днів ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

1 тиждень ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

1 тиждень ago