СФР – лише гілка у Національному бюро фінансової безпеки України, а не окремий орган!

Про замінник Податкової міліції розмови та дебати ведуться вже 2 роки. Починаючи із 2016 року Уряд, ВРУ, Міністерства та відомства, різні комітети та компетентні органи, неодноразово та уповноважено анонсували час та місце набуття чинності, а також формування Служби фінансових розслідувань. Ми про це багато писали, тримаючи руку на пульсі. Адже так як потрапав і потрапає бізнес від податкової міліції та її(тепер вже) незаконних дій, в наші державі від імені та за дорученням держави, важко віднайти інший орган, котрий викликав би таку ж саму антипатію у бізнесу, як Податкова міліція.

Але, далі розмов діло не йде. Тепер ця історія набуває нового витку спіралі свого розвитку.

Н. Южаніна доволі однозначно та чітко висловила думку стосовно подальшої долі нового органу. І з’ясувалося, що СФР – це не окремий орган, а лишень гілка в структурі Національного бюро фінансової безпеки України.

Чому Національне бюро фінансової безпеки?

Орган, що реалізовуватиме повний цикл заходів із забезпечення фінансової безпеки, не може називатися Службою фінансових розслідувань. Таку заяву зробила Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

За її словами, фінансові розслідування — це не окремий напрям, а безпосередньо зміст правоохоронної діяльності всієї системи правоохоронних органів.

«Суть фінансових розслідувань полягає у фіксації фінансового сліду у вигляді фінансової інформації, котрий наявний в складі всіх корисливих злочинів – грабежах, розбої, шахрайстві та навіть замовному вбивстві. Всі ці правопорушення належать до підслідності різних правоохоронних органів України. Навіть легалізація незаконно отриманих прибутків від наркоторгівлі є об’єктом фінансового розслідування, проведення якого належить до компетенції Національної поліції», – роз’яснила Голова Комітету.

Відтак, виходячи з назви, Служба фінансових розслідувань має долучатися до безлічі розслідувань інших правоохоронних органів в частині виявлення та фіксації фінансової складової злочинної діяльності, а не розслідувати кримінальні правопорушення в сфері публічних фінансів та інші незаконні дії, спрямовані проти фінансових інтересів України.

Н.Южаніна переконана, єдиний незалежний орган з протидії економічним злочинам повинен мати назву, що в повній мірі відображатиме зміст його роботи.

«Національне бюро фінансової безпеки України – саме той орган, назва якого яскраво ілюструє мету його створення, що покладена в основу його роботи. Елементами цієї роботи є не лише постійний моніторинг стану, проблем та перспектив фінансової безпеки держави, а й визначення потенційних загроз в тій чи іншій сфері, а також наявних і необхідних ресурсів для їх нейтралізації. Проводитиме НБФБ і фінансові розслідування – це невід’ємний, проте не основний інструмент роботи такого органу», – підкреслила вона.

Думку Голови Комітету поділяють і представники міжнародної спільноти.

Зокрема міжнародний експерт у сфері протидії відмиванню грошей і шахрайству Європейської Комісії Ігоріс Кржечковскіс нещодавно наголосив, що Національне бюро фінансової безпеки – правильна назва органу, в роботі якого фінансові розслідування є важливим елементом, але не основним.

«Фінансові розслідування – це лише один з інструментів боротьби з організованою злочинністю, який повинні використовувати всі. Саме тому не може бути закону «Про Службу фінансових розслідувань» як і закону «Про Службу оперативної діяльності» або «Про Службу процесуальних заходів», – акцентував він.

Прес-служба Голови Комітету з питань податкової та митної політики

Share
Опубліковано
Sunny-J

Recent Posts

Алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів від Мін’юсту

Отримали рішення суду, проте боржник відмовляється виконувати його добровільно? Аби розпочати примусове виконання, потрібно звернутися…

2 тижні ago

Нові правила мобілізації: головні засади нового закону

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих…

3 тижні ago

Чи треба проводити індексацію заробітної плати у квітні та травні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024…

3 тижні ago

Як вийти на закордонний ринок за допомогою онлайн реклами

Вихід на закордонний ринок відкриває нові перспективи для бізнесу. Якщо ви досі продаєте свої товари…

3 тижні ago

Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання із сплати єдиного внеску…

3 тижні ago

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через Дію?

Раніше оформлення шлюбу було складним і тривалим процесом. Однак тепер усе змінилося – подати заяву…

3 тижні ago